Kairos verkoopt nieuw kmo-park CanalCity aan citydev.brussels

Brussel, 16 april 2024 - citydev.brussels en privépromotor Kairos, een dochteronderneming van vastgoedontwikkelaar BAM Belgium, hebben een akkoord bereikt over de verkoop van een kmo-park op de Deleerssite in Anderlecht. citydev.brussels zal haar site - met 11 productieateliers van 350 à 800 m², 26 parkeerplaatsen en 60 fietsstaanplaatsen - beheren en verhuren onder de naam CanalCity.

© Kairos
© Kairos

CanalCity: een plek om te wonen, werken en leren

De site ligt in Anderlecht aan het Kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van de brug op de Paapsemlaan, meer bepaald tussen de Henri Deleersstraat, de Walcourtstraat en de Biestebroekkaai. Ze is ingekleurd als ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO).

Privépromotor Kairos wil de voormalige industriesite nieuw leven inblazen met een ambitieus gemengd project. Het project, dat sinds mei 2023 in aanbouw is, bestaat uit 4 woongebouwen met 147 woningen, 16 productie-units, 5 handelsruimten, een crèche en 2 scholen. Het heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak sinds 2022 en is een van de grootste vergunde projecten ooit in het Brussels Gewest.

Zodra de werken klaar zijn (eind 2025 - begin 2026), moeten het project en de buurt uitgroeien tot een bruisende avant-gardewijk waar je kan wonen, werken en leren.

Une belle collaboration public-privé 

 

citydev.brussels is allang geïnteresseerd in de verlaten industriesite. Ze was ook al naar de voormalige eigenaar en de naburige site gestapt met ideeën om het gebied te herontwikkelen.

Ondertussen kocht Kairos de grond. De promotor klopte al snel bij citydev.brussels aan met het voorstel om het kmo-park over te kopen. De twee gingen rond de tafel zitten zodat citydev.brussels haar expertise op dat vlak met Kairos kon delen. En op vrijdag 12 april was het dan zover. citydev.brussels en Kairos bereikten een akkoord en sloten een verkoopovereenkomst voor dit programma van net geen 6.000 m²: 11 ateliers voor productieactiviteiten van 350 à 800 m², 26 parkeerplaatsen en 60 fietsstaanplaatsen.

De hele operatie kost 14.273.700 euro exclusief btw.

Op zo’n manier met een privépartner in zee gaan is vrij nieuw voor citydev.brussels. Het is een mooie kans om samen te werken, waar beide partijen baat bij hebben. De privépromotor/-ontwikkelaar is zeker van zijn inkomsten, en citydev.brussels is een gloednieuw kmo-park rijker. Daarmee kan ze inspelen op de nog altijd zeer grote vraag naar kmo-ruimten op de Brusselse markt. citydev.brussels werkte eerder zo al samen met privépromotor Futurn. Daarvan kocht ze een kmo-park op NorthCity in Haren.

Bovendien zullen er via de stedenbouwkundige lasten 23 woningen worden verkocht onder de voorwaarden van citydev.brussels.

 

"Kmo’s en ambachtslieden ondersteunen en lokale productie stimuleren! In die dubbele dynamiek past deze aankoop helemaal. De afgelopen 5 jaar verdubbelde citydev.brussels de oppervlakte waar ze productieactiviteiten kan huisvesten. Produceren een plek geven is een uitdaging van formaat voor ons gewest. Het levert ons wel heel wat op. Het ondersteunt de Brusselse economie, creëert banen die niet verplaatst kunnen worden, en maakt onze economie mee koolstofvrij. Ik ben erg blij en kan haast niet wachten om het eindresultaat te zien!" aldus de staatssecretaris voor Economische Transitie.
Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: “Met de aankoop van een deel van dit project rollen we het Kanaalplan verder uit en komen we weer een stap dichter bij de 15-minutenstad. CanalCity combineert namelijk verschillende essentiële functies op één site: een school, betaalbare woningen en productieactiviteiten. Die moeten elkaar ook harmonieus en efficiënt aanvullen."
Wim Straetmans, Managing Director bij BAM Belgium: “Dit is een uniek binnenstedelijk project in de Brusselse kanaalzone waar leren, wonen en werken samenkomen. We zijn zeer tevreden met dit akkoord omdat citydev.brussels voor veel nieuwe jobs in de stad zal zorgen.”
Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact