LionCity I: tijdelijk gebruik blaast voormalig hoofdkwartier Delhaize nieuw leven in

© Entrakt
© Entrakt

Brussel, 27 september 2024 - citydev.brussels en Entrakt huldigden, samen met burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux, het tijdelijk gebruik op LionCity I in. Ongeveer 25 gebruikers hebben zich er al gevestigd en geven de site, die sinds 2020 leegstond, een nieuw elan. De inhuldiging gaf ook het startschot voor een feestelijk weekendprogramma.

 

Meer dan 40.000 m² beschikbaar

In 2020 verliet de Ahold Delhaize-groep haar historische hoofdkantoor, waar ze al sinds 1883 vertoefde. De site van 4,4 hectare in de buurt van het Weststation bood interessante herontwikkelingsmogelijkheden voor het Brussels Gewest. Toen citydev.brussels de site kocht, verdeelde ze die in twee zones, aan weerszijden van de Osseghemstraat: LionCity I en LionCity II.

LionCity I wordt ontwikkeld op het grootste stuk (3,8 hectare). De werken beginnen ten vroegste in 2028. In de tussentijd stelt citydev.brussels de site beschikbaar voor tijdelijk gebruik. Zo komt de site ten goede van de gemeenschap en komt er weer leven in de brouwerij.

In juli 2023 werd Entrakt aangewezen als beheerder van dat tijdelijk gebruik. Al minstens tot in 2026 zorgt een begeleidingscomité ervoor dat de site goed wordt bestuurd. In dat comité zitten citydev.brussels, de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en Entrakt.

Op LionCity I staan er constructies met 31.350 m² vloeroppervlakte en is er 12.000 m² open ruimte. Plaats zat dus voor een hele waaier aan activiteiten en spelers, klein én groot.

 

Een dynamisch, gevarieerd ecosysteem

Ondertussen valt er op LionCity I van alles te beleven, overdag én 's avonds. In het weekend worden er ook events voor jongeren georganiseerd, wat de rol van de site als dynamisch gemeenschapscentrum alleen maar versterkt.

Bij de 25 gebruikers zitten onder meer lokale start-ups, cultuurverenigingen, kunstenaars en projecten uit de sociale economie. Zij toverden het oude gebouw om tot ruimtes voor creatie en innovatie.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, licht toe: "LionCity I is een complex project, dat tijd zal vragen om te ontwikkelen. Met dit tijdelijkgebruiksproject kunnen we de site nu al doen heropleven door er een dynamisch ecosysteem te creëren met ruimte voor economische, culturele én sociale spelers naast elkaar. Het tijdelijk gebruik is een succes. Dat toont aan hoe vitaal het sociaal-economisch weefsel van het Brussels Gewest is en hoe snel wij konden inspelen op de behoeften van deze Molenbeekse wijk.

Feestelijk openingsweekend

Op zaterdag 28 en zondag 29 september opent LionCity I zijn deuren met allerlei animatie voor jong en oud. Het programma staat op de Instagram- en Facebookpagina @lioncity.brussels.

 

Catherine Moureaux, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek: “Dit tijdelijk gebruik past in een bredere trend in Brussel, waarbij de stad verlaten industrieruimten ombouwt tot dynamische centra voor economische en sociale activiteiten. Dit initiatief blaast niet alleen de wijk nieuw leven in, maar voorziet ook in de onmiddellijke behoeften van buurtbewoners, verenigingen en lokale bedrijven. Op lange termijn komt het definitieve project die dynamiek vervolledigen met een moderne, duurzame omgeving voor de hele gemeenschap. Door de site tijdelijk te laten gebruiken voor de werken starten, bieden we de stad de kans om de ruimte nu al te benutten, terwijl er wordt gewerkt aan haar toekomst.”
Dries Vanneste, zaakvoerder van Entrakt: “Met de toewijzing van dit tijdelijke project aan Entrakt breekt voor ons een nieuwe fase aan. We zullen ons, samen met de residents, verder richten op het versterken van het eco-systeem binnen het project, het onderhouden van nauwe banden met de buurt en het vergroten van de impact op de bredere omgeving. Lioncity fungeert momenteel al als een levendige incubator, en dit zal voortaan ook zichtbaar zijn in de wijk. Het brede scala aan organisaties en bedrijven dat zich hier vestigt, biedt diverse mogelijkheden. Daarnaast creëren de semi-publieke voortuin en de overdekte gang extra ruimte voor ontmoeting. Wij zijn verheugd om dit project te ontwikkelen met de steun van citydev.brussels en de gemeente Molenbeek, en danken de buurt hartelijk voor het warme onthaal van Lioncity in hun wijk.”

Prog_LionCity_NL.pdf

PDF - 80 Kb

Res_LionCity_NL.pdf

PDF - 58 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met