Nieuw datacenter op komst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussel, 23 april - KEVLINX start met de bouw van een colocatie-datacenter in Neder-Over-Heembeek. Het project komt op een stuk grond van 2,5 ha op de Galilei-site van citydev.brussels. Dit nieuwe datacenter zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest internationaal op de kaart zetten en is ook een jobboost voor het Gewest.

©KEVLINX - Merkplaats.nl
©KEVLINX - Merkplaats.nl

Brussel, een interessante markt die nog lang niet verzadigd is

KEVLINX contacteerde citydev.brussels in 2017. Het bedrijf zocht een site om een colocation datacenter te bouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Brusselse markt biedt namelijk veel voordelen: het gewest heeft een fijnmazig glasvezelnetwerk, en je vindt er heel wat internationale telecombedrijven, grote multinationals, de NAVO en de Europese instellingen. De ideale plek dus voor een datacenter.

De datacentermarkt in het Brussels Gewest en de Vlaamse Rand is nog lang niet verzadigd. Vandaag zijn de Belgische datacenters goed voor zo’n 30 megawatt (de bestaande telecomoperatoren, zoals het Proximus-datacenter in Evere, niet meegerekend). In vergelijking met de capaciteit in andere Europese steden, zoals Londen (1.038 MW), Frankfurt (839 MW), Amsterdam (569 MW) en Parijs (475 MW), is er dus nog een sterk groeipotentieel.

citydev.brussels stelt 2,5 ha ter beschikking

citydev.brussels vond een geschikt stuk grond van 2,5 ha voor KEVLINX: het laatste beschikbare perceel op de Galilei-site in Neder-Over-Heembeek.

Op 29 september 2017 erkende de raad van bestuur van citydev.brussels KEVLINX als erfpachter en daarop ondertekende het bedrijf een erfpachtovereenkomst van 60 jaar.

De verschillende vergunningen voor de bouw van het datacenter zijn intussen uitgereikt. Ook de voorbereidende bouwwerken zijn van start gegaan in samenwerking met aannemersconsortium Besix-Equans en Royal HaskoningDHV in de rol van ingenieur. De bouw van het nieuwe datacenter verloopt in fases. In eerste instantie wordt er 32 MW aan IT-capaciteit gebouwd. Die zal operationeel zijn in oktober 2025 en kan op termijn nog worden verhoogd.

© KEVLINX - Merkplaats.nl
© KEVLINX - Merkplaats.nl

Werkgelegenheidspotentieel

Het datacenter van KEVLINX zorgt voor heel wat extra jobs. Er is de directe tewerkstelling, de arbeidsintensieve constructiefase en de tewerkstelling bij tal van leveranciers en klanten die op de lange termijn datacentercapaciteit zullen huren. Op termijn is het datacenter goed voor zo’n 150 nieuwe jobs. Met de geplande uitbreidingen kan dat aantal nog aanzienlijk stijgen. De nodige verbintenissen rond werkgelegenheid zijn vastgelegd in de erfpachtovereenkomst met KEVLINX.

Philippe Antoine, directeur-generaal Economische Expansie bij citydev.brussels: “Dat zijn ± 60 personen per hectare. Daarmee voldoet KEVLINX aan ons tewerkstellingscriterium van minstens 50 personen per hectare.”

Om een datacenter te bouwen en uit te baten, heb je mensen met de meest uiteenlopende opleidingsniveaus nodig, ook mensen met een beroepsopleiding. KEVLINX gaat interne trainingen en opleidingen geven.

Welke service krijgen toekomstige klanten?

In het datacenter van KEVLINX kunnen derden hun servers en andere IT-uitrusting onderbrengen. De servers worden verbonden met diverse telecom carriers. De verschillende klanten van het datacenter worden ook met elkaar verbonden, inclusief verschillende cloudleveranciers. Ze krijgen onder andere stroom, een beveiligde ruimte, koeling, connectiviteit en 24/7 meertalige service.

De mensen achter KEVLINX hebben jarenlange ervaring met het ontwikkelen en uitbaten van datacenters voor onder meer grote bedrijven, overheden en cloudleveranciers. Het koos voor het Brussels Gewest om er het eerste van meerdere datacenters in Europa te bouwen.

 

Voor de staatssecretaris voor Economische Transitie "toont deze aankondiging aan dat de Brusselse economie heel wat troeven en te ontwikkelen sectoren heeft. De bouw van een datacenter is een uitstekend signaal voor onze bedrijven en de Brusselse werkgelegenheid. Het is bovendien een technologisch innoverend en milieurelevant project dankzij zijn uitstekende PUE (Power Usage Effectiveness, de meeteenheid voor de energie-efficiëntie van datacenters).”
Philippe Antoine, directeur-generaal Economische Expansie bij citydev.brussels: “Dat de bouw van dit datacenter start is een prima zaak. Dit project plaatst na Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs nu ook Brussel op de internationale datacenterkaart, met een aantrekkelijke opslag- en rekencapaciteit voor grote IT-bedrijven en hun ecosysteem. Het nieuwe datacenter zal niet alleen aangesloten zijn op de lokale telecomnetwerken, maar ook - en dat is nog belangrijker - op alle internationale glasvezelnetwerken. Zo’n datacenter is volledig in lijn met de doelstelling van Europa om digitaal onafhankelijk te worden, en dus essentieel voor Brussel.”
Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact