Persbericht

Vastgoedproject Passer ingehuldigd: 129 nieuwe middelgrote en sociale woningen dankzij sterk staaltje publiek-publieke samenwerking

Het Passerproject in Anderlecht is het resultaat van een samenwerking tussen citydev.brussels en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM). De twee instellingen bundelen hun krachten om samen meer openbare gemengde woonprojecten te ontwikkelen en zo een antwoord te bieden op de demografische uitdaging in Brussel. Met 129 nieuwbouwwoningen en een nieuwe crèche voor 49 kinderen blaast dit project de Heyvaertwijk nieuw leven in.

Passer werd ingehuldigd in aanwezigheid van Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Nawal Ben Hamou, staatssecretaris belast met huisvesting, en Éric Tomas, burgemeester van Anderlecht.

Het project omvat 69 geconventioneerde woningen, 60 sociale woningen en een volledig afgewerkte crèche voor 49 kinderen, die zal worden beheerd door de gemeente. De combinatie van architectenbureaus DDS+, ATLANTE en Eole stond in voor het ontwerp en Immo BAM voor de bouw. Passer bestaat uit vijf volledig passieve gebouwen die met elkaar verbonden zijn dankzij twee nieuwe openbare wegen en een landschapsruimte. Zo ontstaan er aangename leef- en ontmoetingsplekken op mensenmaat.

Ook op milieuvlak heeft Passer heel wat troeven: thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen, balansventilatie, groendaken en daktuinen, recuperatie van regenwater voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke delen en een microkosmos met meer dan vijftien verschillende biotopen die de biodiversiteit bevorderen.

Dit project is een mooi voorbeeld van functionele en sociale gemengdheid. Het toont bovendien aan dat openbare spelers, door samen te werken, in bepaalde wijken in het Brussels Gewest opnieuw de nodige woonaantrekkelijkheid en beredeneerde verdichting kunnen brengen”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Yves Lemmens, directeur-generaal van de BGHM, voegt daaraan toe: “Dit project speelt in op verschillende uitdagingen. Enerzijds bieden de 129 nieuwe woningen aan de gezinnen die er hun intrek zullen nemen, een kwaliteitsvolle leefomgeving in deze dichtbebouwde wijk waar er te weinig groen is. Anderzijds leidt de groene ruimte van het project naar het park van de Kleine Zenne, dat kadert in het ruimere streven naar duurzame ontwikkeling. Tot slot helpt het project de wijk te ontsluiten: het verbindt haar met de rest van Anderlecht en de Vijfhoek, en creëert ontmoetingsruimten voor de bewoners.”

 

Technische fiche - Passer

DOCX - 233 Kb

Fiche - Architecten

PDF - 735 Kb

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Van Den Eynde Sara

Communication Manager, slrb-bghm.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact