129 nieuwe woningen en een crèche in Anderlecht

Gunning van de promotieopdracht Passer

Brussel, 23 december 2015 - citydev.brussels heeft zopas de promotieopdracht van werken voor het Passerproject gegund aan Immo BAM. In de Passerstraat 17 tot 45 in Anderlecht moet een nieuw huizenblok met 129 passieve woningen en een crèche verrijzen.

Tien projectontwikkelaars, elk verenigd met een projectontwerper, stelden zich kandidaat om het Passerproject te verwezenlijken. Na een grondige analyse van de kandidaturen werden vijf teams geselecteerd, die effectief een offerte mochten indienen. De raad van bestuur van citydev.brussels koos uiteindelijk voor Immo BAM.

Immo BAM zal op de projectgrond van 10.126 m² 68 middelgrote koopwoningen voor citydev.brussels, 61 sociale huurwoningen voor de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en een crèche bouwen. Op de ondergrondse verdieping komen 82 parkeerplaatsen, de technische lokalen en de kelders. Er worden ook een landschapsruimte en twee nieuwe openbare wegen aangelegd. Daarmee worden verbindingsmogelijkheden door het huizenblok heen gecreëerd.

Yves Lemmens, directeur-generaal van de BGHM: “Het Passerproject luidt een nieuw soort samenwerking in tussen citydev.brussels en de BGHM. De twee instellingen hebben namelijk besloten de krachten te bundelen om meer openbare gemengde woonprojecten te bouwen. Zo willen ze de demografische uitdaging in Brussel aangaan.”

Céline Fremault, Brussels minister van Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie: “Om te beantwoorden aan de huisvestingsbehoeften van de Brusselaars, moeten alle betrokken operatoren samen aan de slag. Zoals de regering in haar algemene beleidsverklaring zegt, moeten we ervoor ijveren om gemengde openbare woonprojecten te ontwikkelen, met een mix van sociale en middelgrote huur- en koopwoningen. Dit project, waarop ik mij nu al verheug, sluit daar helemaal bij aan.”

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: “Het Passerproject wil sociale gemengdheid brengen en kwaliteitsvolle gebouwen in het stadsweefsel integreren. Het zal bovendien een nieuwe impuls geven aan de Passerstraat en de omliggende buurt.” De grond die citydev.brussels voor het project aankocht, is namelijk een verlaten industriesite. In de nabijgelegen Heyvaertwijk en omgeving zijn momenteel zeer veel handelaars van tweedehandsvoertuigen actief. Jaarlijks worden er zo'n 120.000 voertuigen verhandeld. Die activiteiten verhuizen naar de nieuwe roroterminal die tegen 2018 op de site Schaarbeek-Vorming wordt gebouwd. Vanop die nieuwe locatie vlakbij het Kanaal zullen de handelaars hun voertuigen vlotter kunnen importeren of exporteren. In de Heyvaertwijk komt zo plaats vrij voor nieuwe soorten handelsactiviteiten, woongelegenheid ...

“Dit project geeft het startsein voor de herontwikkeling van de Heyvaertwijk en past volledig in de langetermijnvisie van de gewestregering, waarin functionele en sociale gemengdheid, aantrekkelijk wonen en beredeneerde verdichting centraal staan”, besluit Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

 

Barbara Decamps

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met