Beslissende stap voor LionCity I in Sint-Jans-Molenbeek: de promotor is bekend

Brussel, 17 juli 2025 - citydev.brussels koos combinatie Louis De Waele Immo/PSR Brownfield Developers/B.C.S. Investissement als promotor om haar project LionCity I te bouwen. Ze ontwikkelt dat grootschalig gemengd project in samenwerking met de BGHM en Delhaize. Het is de eerste fase in de algemene herontwikkeling van de voormalige hoofdzetel van Delhaize in Sint-Jans-Molenbeek. De partners hebben het over een echt stedelijk ecosysteem in wording.

© ATAMA DDS+ ORG

 

Een gemengd programma dat intens, pragmatisch, innovatief en erfgoedvriendelijk is

LionCity is een perceel van 4,4 hectare, met daarop de vroegere zetel van Delhaize. De site ligt in ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO), ten westen van het kanaal. Die zone is in volle evolutie, met andere grote openbare projecten zoals CityGate, Weststation en de herinrichting van het Beekkantplein.

Nadat Delhaize in 2019 de verkoop van zijn historische site in Ossegem aankondigde, gaf het Gewest citydev.brussels de opdracht om die te kopen en te herontwikkelen. citydev.brussels werkte vooraf zeer nauw samen met perspective.brussels, urban.brussels en de diensten van BMA om verschillende programmascenario's te bestuderen en een stedenbouwkundig plan op te stellen. Zo werd LionCity opgesplitst in twee aparte stukken, die afzonderlijk zullen worden herontwikkeld: LionCity I (3,8 ha) en LionCity II (0,6 ha).

Op LionCity I komt een nieuwe wijk die sociaal en functioneel gemengd is, met 169 geconventioneerde woningen, 33 sociale woningen, 55 ateliers, een Delhaize-supermarkt (3.611 m²), openbare winkelruimten beheerd door citydev.brussels (1.098 m²), vrije ruimten voor winkels, horeca of een voorziening (1.927 m²), een parkeergebouw (199 plaatsen) en veel fietsstaanplaatsen (775).

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: “Het concept van LionCity, dat is echt gemengdheid ten top. Het is een unieke combinatie van sociale en betaalbare woningen, grote en kleine winkels, een horecagelegenheid en (nog in te vullen) voorzieningen, productieactiviteiten en groene openbare ruimten die toegankelijk zijn voor de hele wijk. Dit project belichaamt een echte visie op de intense stad, met een harmonieuze mix van kwaliteitswoningen en stedelijke functies (voorzieningen, winkels, openbare ruimten, openbaar vervoer ...) waar in de eerste plaats de (wijk)bewoners gebruik van kunnen maken. Zo verdichten we de wijk op een wenselijke en duurzame manier.”

citydev.brussels innoveert al 50 jaar en plant uiteraard ook in dit project een aantal nieuwigheden. Op de verdieping van een gebouw komen ateliers die bereikbaar zijn met een goederenlift. Behalve die ateliers zal citydev.brussels een aantal winkels in handen houden, die ze ook zal verhuren volgens haar toegangsvoorwaarden. In het project komt ook een mobiliteitshub.

Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize: "We zijn verheugd dat er voor LionCity, waar een nieuwe Delhaize Karreveld-winkel komt, een partner is aangewezen en dat het project vooruitgang boekt. We zijn erg blij dat citydev.brussels heeft opgelegd dat een bepaald aantal elementen die integraal deel uitmaken van het Delhaize-erfgoed, behouden blijft. Denk maar aan de gevel van het neoklassieke gebouw waar ooit de directeurswoning was, de sporen die werden gebruikt om goederen aan te voeren, de glazen overkapping en de buste van Jules Delhaize.
Safouane Akremi, voorzitter van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), voegt hieraan toe: " "De BGHM is verheugd om met citydev.brussels samen te werken aan dit ambitieuze project dat een innovatieve benadering van stadsontwikkeling illustreert. LionCity I zal bijdragen tot het gemengde karakter van de wijk dankzij de 33 geplande sociale woningen. Kwaliteitsvolle woningen aanbieden aan gezinnen met een bescheiden inkomen staat centraal in onze opdracht. Zo bouwen we mee aan een meer rechtvaardige en inclusieve stad."

Een offerte in lijn met de eisen van de bouwheer

citydev.brussels kondigt aan dat combinatie Louis de Waele Immo, PSR Brownfield Developers en B.C.S. Investissement de opdracht heeft binnengehaald om LionCity I te bouwen.

Ze koos dat team via een procedure voor een promotieopdracht van werken, die ze samen uitschreef met de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en Delhaize. Delhaize is enkel betrokken bij het saneringsluik van de opdracht. citydev.brussels treedt op als gedelegeerd bouwheer.

De combinatie wordt bijgestaan door drie architectenbureaus (ORG Permanent Modernity, DDS+, ATAMA), drie algemeen aannemers (Louis de Waele Construction, Jan de Nul en Willemen) en vier studiebureaus (Sweco, Natura Mater, Atech en Geolys).

Het voorgestelde project past harmonieus in zijn stedelijke omgeving dankzij de zorgvuldig ontworpen volumes en de gekozen materialen, die een knipoog zijn naar de industriële geschiedenis van de site. De twee functies zijn visueel mooi geïntegreerd dankzij de huiselijke uitstraling van de ateliers, maar hebben wel duidelijk gescheiden ingangen.

Openbare ruimten verlevendigen de drie hoeken van de site, die echte stedelijke hotspots zullen worden voor de wijk (een voorplein met handelsactiviteiten, een groen plein met speel- en rustzones, het parkeergebouw met een logistieke en energiehub). Het hele landschapsontwerp is erg geslaagd. De gekozen combinatie stelt een centrale openbare tuin-boomgaard voor, die een groene schakel zal vormen tussen de site en de wijk. Daarnaast zijn de gemeenschappelijke tuinen op de sokkel met elkaar verbonden door binnenpaden en bruggetjes, die ook bedoeld zijn om mensen te verbinden.

 

Hoge duurzaamheidsambities

Naast de vele groene ontspanningsruimten op de site is er ook veel aandacht besteed aan regenwaterterugwinning (reservoirs en wadi's). Er worden ook hergebruikmaterialen ingezet: bakstenen, metalen kolommen, stalen balken en betonvloerplaten worden gerecupereerd en op de site hergebruikt. En ook het afvalbeheer kreeg de nodige aandacht. Zo wordt een deel van het sloopafval gevaloriseerd door niet-gebakken koolstofarme baksteen te maken van afvalaggregaat.

Er is bovendien goed nagedacht over de mobiliteit. Al het gemotoriseerd verkeer rijdt aan de rand van de site. In de galerijen komen er fietsstaanplaatsen zodat de bewoners hun fietsen vlak bij huis kwijt kunnen. Daarvoor wordt er ook een speciale lift voorzien. Door de tuin-boomgaard loopt een voet- en fietspad. Dankzij die verbinding raak je vlotter van de ene kant van de wijk naar de andere. Het parkeergebouw blijft behouden en wordt omgevormd tot een mobiliteits- en energiehub voor de wijk, met verschillende diensten (fietsherstelpunt, MOBIB-punt, parkingdelen ...).

Qua energie streeft het project naar een kleine koolstofvoetafdruk, met allemaal nulenergiewoningen en een warmtenet.

Tot slot zijn zowel de architectuur als de gebruikte materialen en technieken erop bedacht om de site vlot te kunnen laten evolueren en te transformeren.

 

Het project wordt in totaal geschat op zo'n 138.000.000 euro exclusief btw. Daarvan is 67 miljoen voor de geconventioneerde woningen, 14 miljoen voor de sociale woningen en 52 miljoen voor de economische activiteiten (ateliers, productiegebouw en winkels waaronder een Delhaize-supermarkt).

De volgende stap: de stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Dat gebeurt in het eerste kwartaal van 2027. Halfweg 2028 zou de vergunning dan uitgereikt worden.

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met