citydev.brussels en het Brussels Studies Institute lanceren een interuniversitaire leerstoel aan de Faculté d'Architecture La Cambre Horta

Vandaag werd de inaugurele rede gehouden van de door citydev.brussels en het Brussels Studies Institute (BSI) georganiseerde interuniversitaire leerstoel. Deze leerstoel, waarvan Patrick Le Galès de titularis is, loopt van februari tot mei.

De leerstoel: programma en titularis

De leerstoel kadert in de cursus sociologie van Jean-Louis Genard, hoogleraar aan de Faculte d'Architecture La Cambre Horta aan de ULB, en staat ook open voor studenten en academici van de VUB en de Université Saint-Louis.

Er worden vier lessen gegeven aan de ULB op de campus Solbosch, Franklin Rooseveltlaan 50 in 1050 Brussel (aula UB5.132).

  • maandag 22 februari van 14.00 tot 16.00 uur: stadsgovernance

  • maandag 7 maart van 14.00 tot 16.00 uur: stadsmobiliteit en stadsweefsel

  • maandag 11 april van 14.00 tot 16.00 uur: infrastructuurnetwerken (met inbegrip van digital cities in grote metropolen)

  • maandag 18 april van 14.00 tot 16.00 uur: projectontwikkelaars en vastgoedstrategieën

Daarnaast worden nog twee seminars gehouden, een eerste in april aan de Université Saint-Louis en het andere in mei aan de VUB. Deze seminars staan open voor academici en specialisten om de tijdens de lessen aangeroerde thema's uit te diepen.

De titularis van de leerstoel, Patrick Le Galès, is een Franse politicoloog en socioloog. Hij is directeur de recherche CNRS aan het Centre d'études européennes van Sciences Po en hoogleraar aan Sciences Po in Parijs. Zijn onderzoek draait rond verschillende thema's, zoals governance, overheidsoptreden, staatshervorming en stadssociologie. Voor deze leerstoel concentreert hij zich op de talrijke facetten van stedelijke ontwikkeling in grote steden.

Waarom een leerstoel citydev.brussels?

In de beheersovereenkomst 2013-2018 bepaalde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering voor citydev.brussels ambitieuze doelstellingen die de instelling ertoe aanzetten op zoek te gaan naar nieuwe werk- en samenwerkingsformules, met zowel de privésector als de andere openbare actoren in Brussel.

In dit licht wil citydev.brussels reflecties op gang brengen over hoe de stad van morgen er zou moeten uitzien en zich daarbij inspireren op de ervaring van internationale actoren in het domein van stedelijke ontwikkeling.

Daarom heeft citydev.brussels deze leerstoel aan het BSI toevertrouwd, voor het in stand houden van de theoretische reflectie en de kennis van de binnen- en buitenlandse ervaringen in de actiedomeinen van citydev.brussels (architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, nieuwe bouwtechnologieën, vastgoedrecht ...).

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: "De bedoeling van deze leerstoel is niet enkel om een netwerk van academische samenwerkingsverbanden te ontwikkelen, maar ook en vooral om de toekomstige drijvende krachten in Brussel te sensibiliseren voor de uitdagingen van territoriale ontwikkeling."

 

Barbara Decamps

Citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met