COCOF en citydev.brussels slaan handen in elkaar: een energierenovatie bij CERIA

Brussel, 08 juli 2025 - De COCOF en citydev.brussels gaan samenwerken voor de energierenovatie van een gebouw op de CERIA-site in Anderlecht. Dat partnerschap past in de opdrachten van de cel Voorzieningen van citydev.brussels, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van openbare voorzieningen op het Brussels grondgebied.

©COCOF
©COCOF

 

Publiek-publieke samenwerking voor een schoolrenovatie

De Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) gaat samenwerken met citydev.brussels voor haar renovatieproject van schoolinfrastructuur.

De twee instellingen werkten al een eerste keer samen in 2024, aan het project voor het Institut Alexandre Herlin. Nu komt er een tweede concrete samenwerking aan: citydev.brussels gaat de COCOF ondersteunen bij de renovatie van een van haar gebouwen op de CERIA-campus in Anderlecht. Het gaat om gebouw 10, waar twee onderzoeks- en onderwijsinstituten zijn gevestigd, waaronder het Institut Meurice. De commissie wil de energieprestaties van dat gebouw optimaliseren.

De rol van citydev.brussels? De COCOF adviseren en begeleiden bij de opvolging van de werf tot de oplevering van de werken. Op 19 juni 2025 ondertekenden ze de samenwerkingsovereenkomst.

 

Planning van de werken

Alle technieken van het gebouw worden onder handen genomen: verwarming (geothermie), ventilatie (balansventilatie), zonnepanelen, stabiliteit (versterkte dakstructuur) en de aanleg van nieuwe vluchtwegen (in nieuwe uitbreidingen).

Trait Architects nv onderzocht in 2022 het renovatiedossier. Op 17 maart dit jaar schreef de COCOF de opdracht voor werken uit. Op 25 april werden de offertes ingediend. Eind juli zou ze de opdracht gunnen.

De COCOF raamt het totale bedrag van de opdracht voor werken momenteel op 12,5 miljoen euro exclusief btw. In juni 2023 verkreeg ze een externe subsidie (Europees herstelplan NextGenerationEU) via het RenoClick-programma (dat Leefmilieu Brussel heeft opgezet met de steun van Sibelga).

Die subsidie legt een bijzonder strikte planning op: de gesubsidieerde werken moeten uiterlijk 30 juni 2026 voorlopig zijn opgeleverd. De werken zouden starten in september 2025 en 210 kalenderdagen duren.

De Franse Gemeenschapscommissie verheugt zich: “Deze renovatie is een belangrijke stap om onze scholenportefeuille duurzamer en koolstofneutraal te maken.”

 

 

De opdrachten van de cel Voorzieningen

Dit project op CERIA illustreert glashelder de opdrachten van de cel Voorzieningen. Die werd opgericht bij citydev.brussels in het kader van haar beheersovereenkomst voor 2021-2025, met als doel om in het gewest diverse voorzieningen van collectief belang of van openbare diensten te realiseren, onder meer ten dienste van het onderwijs. De cel is betrokken bij opdrachten van uiteenlopende omvang, vanaf de zoektocht naar vastgoed en de haalbaarheidsstudies tot de opvolging van de uitvoering.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, licht toe: “Dankzij onze beheersovereenkomst kunnen Brusselse openbare besturen (gewestregering of lokale overheden) citydev.brussels nieuwe gedelegeerde opdrachten toevertrouwen. Sinds 2022 helpen we zo overheidsinstanties waarvan de kerntaak niet vastgoedontwikkeling is, om gebouwen voor voorzieningen te realiseren (crèches, scholen, sport- of cultuurinfrastructuur).”
Martine Gossuin, directrice, vult aan: “Onze cel Voorzieningen coördineert alle begeleidingsaanvragen die we ontvangen voor projecten voor openbare voorzieningen, meer bepaald voor wat we in het jargon ‘opdrachten van gedelegeerd bouwheerschap’ of ‘assistentie aan de bouwheer’ noemen. Een van de prioritaire doelstellingen van de cel is vastgoedbegeleiding bieden om schoolprojecten in het gewest vlotter te laten verlopen. Daarom vroeg de COCOF om onze hulp. En die bieden we met plezier.”

 

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met