Gezocht: promotor voor 85 nieuwe woningen in Sint-Jans-Molenbeek

Brussel, 04/11/2024 - citydev.brussels schrijft een promotieopdracht uit voor LavoisierCity. Dat project ligt op de site van een voormalige tabaksfabriek, die de voorbije tien jaar is omgevormd tot een gemengde wijk. De opdracht omvat de ontwikkeling van 85 woningen op het laatste beschikbare perceel van de site.

© WAX ATAMA - Wessel De Jonge Architecten - Java Architecten/s
© WAX ATAMA - Wessel De Jonge Architecten - Java Architecten/s

 

Transformatie van een tabaksfabriek

LavoisierCity wordt begrensd door de De Koninckstraat, de Van Kalckstraat en de Charles Malisstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De site huisvestte tabaksfabriek British American Tobacco van 1925 tot de stopzetting van de activiteiten eind 2001.

In 2011 richtte citydev.brussels een deel van de site herin tot ruimten voor productieactiviteiten. Twee andere delen werden verkocht aan de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM). De BHGM bouwde er 89 sociale en middelgrote woningen.

citydev.brussels schrijft nu een offerteaanvraag uit voor de herontwikkeling van het laatste deel van de site, waar British American Tobacco tot 2020 nog kantoren had. citydev.brussels wil er een project met geconventioneerde woningen ontwikkelen om het bestaande aanbod op de site uit te bouwen en de sociale gemengdheid in de wijk te versterken.

Bouw- en renovatieproject

De offerteaanvraag gaat over een promotieopdracht van werken voor de ontwikkeling van 85 geconventioneerde koopwoningen (± 12.618 bruto-m²) en twee handelsruimten (± 263 m²).

Het bestaande kantoorgebouw wordt gerenoveerd en getransformeerd tot 42 geconventioneerde woningen, en er wordt een nieuw gebouw opgetrokken met 43 geconventioneerde woningen en twee winkels.

Het project omvat ook een ondergrondse parking en een gemeenschappelijke tuin binnen in het huizenblok. Er komt meer groen om de landschapskwaliteit van de site te verhogen. Daarvoor werd een deel van de aangrenzende percelen aangekocht (dat nu wordt gebruikt als parking voor de economische activiteiten en de sociale woningen).

Het team dat de opdracht binnenhaalt, wacht een mooie uitdaging. Een van de hoofddoelstellingen is om het bestaande gebouw om te vormen tot kwaliteitswoningen, en daarbij sloopwerken te beperken. Bovendien moet de promotor de bepalingen van de stedenbouwkundige vergunning naleven. Die werd uitgereikt op 23 december 2023. Tot slot moet de promotor ook rekening houden met de architecturale plannen van combinatie ATAMA - Wessel De Jonge Architecten - JAVA Architecten/s, dat in 2019 de projectontwerpersopdracht binnenhaalde.

De offertes moeten tegen uiterlijk 16/12/2024 worden ingediend.

Verkoop via erfpacht

Het winnende team moet de woningen ook verkopen tegen geconventioneerde prijzen. Dat betekent dat de woningen voorbehouden zijn voor kandidaat-kopers in het register van citydev.brussels, aangezien ze worden gesubsidieerd volgens bepaalde voorwaarden.

De woningen worden verkocht onder het erfpachtstelsel. citydev.brussels voerde dat vorig jaar in, en hanteert dat nu als voorkeursformule voor al haar nieuwe verkoopprojecten. Bij die formule betaalt de koper enkel voor de bakstenen. citydev.brussels blijft eigenaar van de grond, waarvoor je als koper een jaarlijkse canon van 1 % van de grondwaarde betaalt.

Andy Januarius

Andy Januarius

citydev.brussels

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met