Greenbizz II in Laken komt met een nieuw concept: het productiehotel Democo, GÉNÉRALE en BC halen samen de design-and-buildopdracht binnen

Brussel, 13 maart 2025 - De teams van Democo en architectenbureaus GÉNÉRALE en BC architects & studies staat een mooie uitdaging te wachten. Zij mogen dit nieuwe ‘productiehotel’-project bouwen, en dat heeft torenhoge ambities. Het wil namelijk dé referentie worden voor hergebruik van materialen, omkeerbaarheid en het terugdringen van de CO2-voetafdruk tijdens de hele levenscyclus.

© Bocostudio for Générale Bc Architects
© Bocostudio for Générale Bc Architects

 

Het productiehotel – een nieuw concept


Het project wil een ‘productiehotel’ ontwikkelen door naast productieactiviteiten ook ruimten te integreren voor de samenhang tussen bedrijven onderling en met de wijk.

Greenbizz II komt op het laatste beschikbare perceel van duurzame wijk Tivoli GreenCity, van zo'n 2.700 m².


Het nieuwe gebouw wordt een uitbreiding van het aanpalende Greenbizz I-gebouw en een verrijking van het ecosysteem van innovatieve bedrijven uit de duurzame, inclusieve en circulaire economie. Het wordt de thuisbasis van uiteenlopende productieactiviteiten, van ambacht tot high-tech.


Het nieuwe buurgebouw staat wel op zich en omvat op het gelijkvloers kmo-ateliers van meer dan 200 m² en een horecazaak met terras. Op de verdiepingen zijn er zko-ateliers voorzien van minder dan 200 m². De gelijkvloerse ateliers hebben showrooms met brede
​ uitstalramen die uitgeven op een straatje. Op het dak komt er stadslandbouw. Die activiteit wordt ontwikkeld volgens het principe van de korte keten. Buurtbewoners zullen er producten kunnen kopen.


Er wordt 17 miljoen euro exclusief btw geïnvesteerd in het project, waarvan 9 à 11 miljoen EFRO-middelen. Dankzij die subsidie kan citydev.brussels sterke milieuambities inbouwen, het DNSH-principe (Do No Significant Harm) naleven, en zich afstemmen op de EU-taxonomie die wordt ondersteund door Europa. De rest wordt gefinancierd door citydev.brussels en Brussels Greenbizz nv en met andere subsidies. Als de vergunningen tijdig binnen zijn, starten de werken in 2027.

 

Een milieumodel dat de regelgeving van morgen inspireert


citydev.brussels pionierde in 2016 al met Greenbizz I, het eerste Brusselse kmo-park dat volledig gewijd is aan innovatieve ondernemersprojecten in de duurzame en circulaire economie. Al bij de ontwerpfase van Greenbizz I was er sprake van om later een Greenbizz II te ontwikkelen op het zuidoostelijke deel van het perceel.


In 2021 verbond citydev.brussels zich er in haar beheersovereenkomst toe om de milieu-impact van haar projecten te verminderen en zich te positioneren als pionier en voorbeeld om zo een domino-effect te doen ontstaan.


Het doel? Zo milieuvoorbeeldig mogelijk zijn om nieuwe tools te ontwikkelen die de toekomstige regelgeving inspireren. Tussen 2021 en 2023 raadpleegde citydev.brussels vele spelers en organiseerde ze projectworkshops. Op basis daarvan publiceerde ze in april 2023 het design-and-buildbestek.


Er werden vier offertes ingediend. De keuze viel uiteindelijk op die van algemeen aannemer Democo en architectenbureaus GÉNÉRALE en BC architects & studies.

Hun ontwerp pakt materialenhergebruik innovatief aan. Naast de gebruikelijke elementen (sanitair, meubilair, deuren ...) bevat het ook ongebruikelijke oplossingen zoals het gebruik van elementen uit de hergebruikketen voor de demonteerbare gevels en de vloercomplexen, van metalen structuren voor het gebouwskelet, en alle landschapsinrichtingen.


Het voorgestelde project sprong eruit door zijn soberheid en compacte bouw. Het team durfde out of the box ontwerpen om beter te voldoen aan de milieuambities. Dankzij hun keuzes heeft het project de laagste globale impact in TOTEM en een minimale CO2-voetafdruk, wat helemaal in lijn is met de koolstofneutrale visie.

Het gebouw is ontworpen om te evolueren: het kan worden omgebouwd tot woningen of een cultureel centrum, in functie van de toekomstige behoeften. Afhankelijk van welke typologie de ontwerpers kiezen, zouden er in het gebouw ook nog andere bestemmingen kunnen komen. Ook de site zelf biedt veel flexibiliteit, met een multifunctionele openbare ruimte.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: “Greenbizz II is een volgende strategische stap in de ontwikkeling van duurzame wijk Tivoli GreenCity. Het wordt een ‘productiehotel’, dat is een bouwmodel dat circulair, modulair en omkeerbaar is ontworpen, en is een nieuwe stapsteen voor de harmonieuze integratie van productieactiviteiten in het stadsweefsel. Het houdt
​ rekening met zijn naaste omgeving omdat het openbare ruimten omvat en het gelijkvloers verlevendigt. Dat soort voorzieningen zijn een goede zaak voor de wijk.”

Greenbizz II won al verschillende prijzen. Zo werd het de eerste winnaar van de EFRO-projectoproep 2021-2027 voor investeringen voor kmo's. Het werd ook bekroond door Leefmilieu Brussel via het FCRBE-programma (Facilitating the Circulation of Reclaimed Building Elements), dat het gebruik van hergebruikmaterialen aanmoedigt. Het project dient ook als casestudy om nieuwe regelgevende instrumenten te testen zoals de checklist voor technische en ruimtelijke omkeerbaarheid, in samenwerking met Leefmilieu Brussel.

Leefmilieu Brussel kan het project ook gebruiken als referentie. De projectontwerpers moesten voor hun ontwerp namelijk al nieuwe tools testen, zoals ook die checklist. Bovendien wordt het project afgetoetst aan GRO 2025, de pas uitgebrachte nieuwe versie.

 

Openbare ruimte en burgerparticipatie

De projectontwerpers houden 850 m² vrij voor 'synergieactiviteiten' voor de wijk. De bestemming van het voorplein blijft open. Er kan een wandeltuin komen waar biodiversiteit centraal staat, een speelplein, een horecaterras ... of BXL Pump Track (momenteel een tijdelijke gebruiker) kan zijn activiteit er bestendigen. Er wordt burgerparticipatie georganiseerd om de uiteindelijke bestemming te bepalen.

 

 

 

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met