Inhuldiging van Woodpark
Een innovatief project voor houthergebruik in de Brusselse bouwsector
26 september 2024
Donderdag 26 september - citydev.brussels, MCB Atelier en BatiTerre huldigen vandaag Woodpark in. Een innovatief project, dat er kwam dankzij een publiek-private samenwerking en dat de economische transitie van de Brusselse bouwsector wil versnellen. Het biedt praktische, operationele oplossingen om hout van (sloop)werven te hergebruiken. Zo wordt het een echt nuttig hulpmiddel voor bouwprofessionals.
Woodpark steunt op een heel ecosysteem waar elke dag nieuwe spelers bij komen, en positioneert zich als facilitator voor vraag en aanbod van hergebruikhout. Het heeft twee ateliers in de buurt van Anderlecht. Die kunnen worden gebruikt voor onder meer opslag, voorbereiding voor hergebruik, verwerking, opleiding, en ontwikkeling van nieuwe producten via onderzoek en ontwikkeling (R&D).
BatiTerre is een sociale-economiebedrijf in het Circularium, dat gespecialiseerd is in het hergebruik van bouwmaterialen. Het maakt ze klaar voor hergebruik, past de afmetingen aan en recycleert de laatste overschotten.
Houtbewerkingsbedrijf MCB Atelier vestigde zich in 2015 in kmo-park Newton van citydev.brussels. Het transformeert de moeilijkst verkoopbare materialen, innoveert met nieuwe toepassingen en inspireert de sector met concrete circulaire realisaties.
De twee partners stellen ook machines ter beschikking waarmee professionals opleidingen rond hergebruik, bewustmakingsworkshops en specifieke projecten rond materiaalcirculariteit kunnen organiseren.
Woodpark kreeg van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) meer dan 300.000 euro voor de inrichting en uitrusting van de ateliers, én een budget om de uitvoering van het project te ondersteunen.
Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, volgde het project op de voet in het kader van de Shifting Economy en de Alliantie RENOLUTION: “Dit project trok meteen onze aandacht omdat het perfect past in de visie van onze regering. Het pakt prioritaire sectoren en problemen aan om de transitie van het gewest te waarborgen: bouw, logistiek, hergebruik en natuurlijk alles rond kringloopeconomie in haar geheel. We hopen dat dit mooie initiatief van het Gewest ondernemers zal helpen in hun economische transitie.”
Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, licht toe: “citydev.brussels heeft niet alleen de opdracht om bedrijven te huisvesten, maar wil daarnaast ook een drijvende kracht worden in de kringloopeconomie door economische projecten te selecteren die zinvol zijn voor Brussel. We zijn maar wat trots om die bedrijven een plek te geven en te begeleiden. Ze tekenen met hun initiatieven namelijk de toekomst van ons gewest uit door lokale werkgelegenheid te creëren en actief bij te dragen aan de ecologische transitie.”