LionCity – Promotieopdracht van werken - Vooraankondiging

Promotors, opgelet! Lees onderstaande vooraankondiging van citydev.brussels – zo kan je je multidisciplinaire team voor dit ambitieuze project alvast samenstellen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vroeg aan citydev.brussels en perspective.brussels om een verkennende studie uit te voeren naar de herontwikkeling van de Delhaizesite. Die ligt pal in de Ossegemwijk in Sint-Jans-Molenbeek. Gevolg: in maart 2020 kocht citydev.brussels de site en doopte ze hem om tot LionCity.

We besloten de omvangrijke site op te delen zodat we een kwaliteitsvol programma kunnen aanbieden voor alle partijen. In augustus schrijven we de promotieopdracht van werken uit voor de ontwikkeling van het eerste deel: LionCity I, goed voor 52.000 m². Dat doen we samen met de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en Ahold Delhaize. Voor dat ambitieuze project gaan we op zoek naar het geknipte multidisciplinaire team. En we publiceren nu al een vooraankondiging, zodat geïnteresseerde (combinaties van) promotors, aannemers en studiebureaus (architecten, landschapsarchitecten, stabiliteitsingenieurs ...) kunnen beginnen met de samenstelling van het kandidaat-team waarmee ze zich inschrijven voor de opdracht.

Wat moet er allemaal in het gemengde programma komen?

  • koopwoningen (citydev.brussels): ± 24.440 m² bovengrondse bruto-oppervlakte; 
  • sociale woningen (BGHM): ± 4.113 m² bovengrondse bruto-oppervlakte; 
  • ateliers (citydev.brussels): ± 15.240 m² bovengrondse bruto-oppervlakte; 
  • Delhaizesupermarkt: ± 3.442 m² bovengrondse bruto-oppervlakte; 
  • winkels (citydev.brussels): ± 1.000 m² bovengrondse bruto-oppervlakte; 
  • winkel en/of horecazaak en/of voorziening, betaald door de promotor: ± 2.100 m² bovengrondse bruto-oppervlakte;
  • 2.000 m² op het dak met de nodige basisinfrastructuur voor een toekomstige professionele stadslandbouwactiviteit.  

Wat LionCity I écht gaat onderscheiden, zijn de milieuambities die je in het hele project ziet terugkomen. Bijvoorbeeld:

  • Minstens 35 % van het perceel is bestemd voor groene ruimte.
  • Minimaal 30 % van de woningen moet energieneutraal zijn.
  • Er komt een stadsverwarmingsnet.
  • Het gebouw voor productieactiviteiten moet een gemeenschapsruimte omvatten die uitgeeft op de wijk.
  • Het parkeergebouw wordt hergebruikt, en liefst komt er een mobiliteitshub in.
  • Op het dak van het gebouw voor productieactiviteiten wordt 2.000 m² voor stadslandbouw voorzien.
  • Er komt ook ruimte voor landschaps- en recreatielandbouw, in de vorm van een eetbaar park.

Tot slot moet er extra aandacht gaan naar tools om het hitte-eilandfenomeen af te zwakken en naar systemen voor alternatief regenwaterbeheer. En het project moet zoveel mogelijk de kaart van de kringloopeconomie trekken!

Meer lezen? Je vindt alle documenten die bij de vooraankondiging horen, onder Projecten > Overheidsopdrachten.

 

 

 

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met