‘Open het veld!': de winnaar is bekend

Brussel, 27 mei - citydev.brussels maakt via het gewestelijk Loket Tijdelijk Gebruik de winnaar bekend van de oproep tot projectdragers ‘Open het veld!’. Op de Witte Vrouwen-site in Sint-Pieters-Woluwe komt een innovatief project rond gemeenschapsleven. Dat project bestrijkt zo'n 2,5 hectare en loopt 15 jaar.

La Vallée des Dames Blanches: een nieuw burgerproject rond stadstuinbouw

Vanaf 2025 komt er op de 2,5 hectare tussen de Ringduivenlaan en Lauriergaarde een mix van activiteiten rond landbouw, biodiversiteit en de plaats van dieren in de stad.

Projectdragers La Ferme d'Anjou, Le Début des haricots en Bûûmplanters richten zich op lokaal en gemeenschappelijk tuinieren. Verspreid over de site komen verschillende tuinen en serres, omgeven door diverse natuurzones om te ontdekken en in te wandelen: een tuin met aromatische en geneeskrachtige kruiden, weideland, een boomgaard, moeras, bos ... Ook de buurtbewoners zullen verschillende activiteiten mee opzetten om de site leven in te blazen doorheen de seizoenen: opleidingen ecolandbouw, workshops, voorstellingen, wijkcinema ... Er komen publieksvoorzieningen met lichte infrastructuur: een overdekt deel, lokalen (voor opslag en opleidingen), droogtoiletten ... ​

Dit project kwam als winnaar uit de bus na een oproep tot projectdragers door het gewestelijk Loket Tijdelijk Gebruik in september 2023. In de jury daarvan zetelden vertegenwoordigers van de betrokken instellingen (citydev.brussels, perspective.brussels, de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, Leefmilieu Brussel en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe), en twee vertegenwoordigers van het burgerpanel dat actief mee nadacht over de toekomst van de site.

In de zomer van 2022 had de gemeente namelijk al via een ideeënoproep gepeild naar de wensen van de wijkbewoners. Daaruit bleek dat die interesse hadden in projecten waarbij milieu en sociale cohesie hand in hand gaan.

Het ambitieuze project van de winnaar speelt uitgebreid in op de lokale uitdagingen, met een ecosysteem en sociale en intergenerationele cohesie die de buurt ten goede komen. De jury was ook lovend over de samenhang van het project, de complementariteit van de spelers, de gevarieerde waaier aan activiteiten en de integratie van gediversifieerde landbouwproductie. Kortom, dit tijdelijkgebruiksproject belooft de banden met de wijk te versterken en wordt een voorbeeld van stadstuinbouw.

Het project krijgt 100.000 euro financiering. Het Brussels Gewest en de gemeente betalen elk de helft daarvan.

Het gewestelijk Loket Tijdelijk Gebruik

De Brusselse regering is ervan overtuigd dat tijdelijk gebruik een belangrijke hefboom is voor de territoriale ontwikkeling van het Gewest, en besliste daarom in juli 2021 om een gewestelijk Loket Tijdelijk Gebruik op te richten. Dat Loket wordt gezamenlijk beheerd door twee instellingen: citydev.brussels staat in voor het operationele luik, en perspective.brussels voor het studieluik.

Datzelfde jaar kreeg het Loket de opdracht om een deel van de Witte Vrouwen-site (zone 2.1) tijdelijk in te vullen.

Er werd een coördinatiestructuur in het leven geroepen om dat tijdelijk gebruik te organiseren en een nauwe samenwerking op te zetten tussen de verschillende betrokken openbare spelers.

De overheidsinstanties die deelnamen aan het tijdelijk gebruik van de site zijn nu verheugd om te zien dat het project concreet vorm krijgt.

“Net toen er werd nagedacht over wat er zou moeten gebeuren met het terrein aan de Witte Vrouwenlaan, werd het Loket Tijdelijk Gebruik opgericht. Dat bood een unieke kans om de burgers te bevragen, een lokale dynamiek op gang te brengen en milieuvriendelijke sociaal-economische programma’s uit te proberen. De beschikbare ruimte in ons gewest is beperkt. Het komt er dus op aan om locaties waar in de tijd gespreide bouwwerken worden uitgevoerd, actief te benutten. Dat is heel belangrijk om de levenskwaliteit in de wijken te bevorderen. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de verschillende gewestelijke en gemeentelijke partners laat deze eerste operationele opdracht voor het Loket Tijdelijk Gebruik alvast het beste verhopen voor de toekomst!” aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort, die bevoegd is voor territoriale ontwikkeling.
Alain Maron, minister van Klimaattransitie en Leefmilieu: “Dit tijdelijkgebruiksproject houdt rekening met de verwachtingen van de wijkbewoners en helpt zo de banden in de wijk aan te halen. De Witte Vrouwen-site maakt zich klaar voor een voorbeeldig stadslandbouwproject met een structuur geïnspireerd op coöperaties, waarbij de groentekwekers mede-eigenaar zijn.”
Barbara Trachte, staatssecretaris van Economische Transitie: “Op economisch niveau, en zeker op dat van de economische transitie, is tijdelijk gebruik een kans om innovatieve projecten te testen. Stadslandbouw is een grote opportuniteit: niet enkel voor Brussel, dat zo kwaliteitsvolle voeding toegankelijk maakt voor burgers, maar ook voor lokale producenten.”
Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Huisvesting: “Dit project belichaamt een innovatief model: het neemt een stuk grond in gebruik en zet er met de buurtbewoners een collaboratief stadslandbouwproject op dat de sociale en milieucohesie blijvend versterkt voor de nieuwe inwoners. Het Witte Vrouwen-project toont nogmaals aan dat je nieuwe woningen kan combineren met groene ruimten.”
Benoît Cerexhe, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe: “Dit project geeft concreet vorm aan het streefdoel van het protocolakkoord dat we in 2021 sloten met het Gewest en de BGHM, en waarin de principes voor de ontwikkeling van een ‘gemengd project’ zijn vastgelegd. Het doel is duidelijk: een wijk creëren die perfect geïntegreerd is in de gemeente, waar je kwaliteitsvol en in harmonie met de omgeving woont, en die de sociale cohesie bevordert. In die geest zal de winnende combinatie ook de lokale projectdragers van 'Le Vignoble des Dames Blanches' contacteren voor een eventuele samenwerking. Ik ben blij dat we de grootste nieuwe groene ruimte in de gemeente kunnen aanbieden, met 25.000 m² gewijd aan gemeenschapsleven.”
Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, legt uit: “In afwachting dat het Witte Vrouwen-project concreet vorm krijgt, maakt dit tijdelijk gebruik de site aantrekkelijker en verhoogt het de levenskwaliteit in de wijk. ​ Dit is de eerste opdracht die de regering toevertrouwde aan citydev.brussels als operationele speler van het Loket Tijdelijk Gebruik. Dat Loket opzetten was een van de doelstellingen van onze beheersovereenkomst voor 2021-2025. Zo konden we onze rol als facilitator voor tijdelijk gebruik, dat overigens in de lift zit, verder verfijnen.”

Meer info?

  • Simon Vandamme, woordvoerder van de minister van Leefmilieu, 0479 66 03 23
  • Nicolas Roelens, woordvoerder van de staatssecretaris voor Economische Transitie, 0485 89 83 95
Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met