Persbericht

Gunning van de opdracht Ekla voor de bouw van 36 woningen en een crèche vlak bij het Weststation aan DMI Vastgoed

citydev.brussels gunt de promotieopdracht van werken voor de ontwikkeling van 4.550 m² geconventioneerde koopwoningen en een crèche van 600 m² in het kader van het Ekla-project in Sint-Jans-Molenbeek aan DMI Vastgoed.

In maart 2015 organiseerde citydev.brussels een promotieopdracht voor het ontwerp en de realisatie van een woonproject van 4.550 m² en een crèche van zo'n 600 m². Medio 2015 dienden vier kandidaten een offerte in. citydev.brussels analyseerde de vier binnen de opgelegde termijn ingediende offertes nauwgezet en koos uiteindelijk voor projectontwikkelaar DMI Vastgoed. Die gaat 36 geconventioneerde koopwoningen verdeeld over 4 verdiepingen en een crèche van zo'n 600 m² optrekken.

Ekla, een verdwenen Brussels bier

Het project Ekla kadert in de opwaardering van het bouwblok ten oosten van het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek (tussen de Alphonse Vandepeereboomstraat, de Edmond Bonehillstraat, de Pierre Van Humbeekstraat en de Ninoofsesteenweg). Tot in de jaren 70 produceerde brouwerij Vandenheuvel daar verschillende Brusselse bieren, waaronder Ekla, dat zijn naam aan dit project gaf. Toen de brouwerij de deuren sloot, werden de meeste gebouwen gesloopt. De site ligt er al decennialang verlaten bij. In 2013 kocht Re-Vive, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de herontwikkeling van brownfields, het bouwblok van ongeveer 8.000 m² om het te herontwikkelen. Het bedrijf stelde citydev.brussels voor om een stuk van de site van 1.400 m² in de Pierre Van Humbeekstraat te kopen.

Ekla, een nieuwe miniwijk

Heel het Ekla-project, waartoe Re-Vive het initiatief nam, werd ontworpen in samenwerking met architectenbureau BURO II & ARCHI+I. Naast de geconventioneerde woningen en de crèche komen er een hotel, winkels, kantoren voor creatieve ondernemingen, een basisschool voor 200 leerlingen, studentenwoningen en een toren met vrije woningen. Deze nieuwe miniwijk zal ongeveer 22.000 m² vloeroppervlakte tellen.

De oriëntering van de gebouwen werd zo uitgekiend dat de bezonning van de woningen optimaal is. De bereikbaarheid is net zo doordacht: het Ekla-project ligt op een steenworp van het Weststation en een metrohalte. Je raakt er dus vlot met het openbaar vervoer.

"Dit project is kenmerkend voor de opdrachten van citydev.brussels. Het staat synoniem voor gemengdheid op verschillende niveaus, waarbij stadsvernieuwing, mobiliteit, ontwikkeling van voorzieningen en publiek-private samenwerking worden verenigd", verklaart Denis Grimberghs, voorzitter van citydev.brussels. "Dit soort project is cruciaal voor ons gewest. Hier zien we eens te meer hoe een stadskanker wordt opgewaardeerd en een thuis biedt aan gezinnen en ondernemingen."

Barbara Decamps

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met