Persbericht

Persbericht

Gunning van de opdracht Ekla voor de bouw van 36 woningen en een crèche vlak bij het Weststation aan DMI Vastgoed

citydev.brussels gunt de promotieopdracht van werken voor de ontwikkeling van 4.550 m² geconventioneerde koopwoningen en een crèche van 600 m² in het kader van het Ekla-project in Sint-Jans-Molenbeek aan DMI Vastgoed.

In maart 2015 organiseerde citydev.brussels een promotieopdracht voor het ontwerp en de realisatie van een woonproject van 4.550 m² en een crèche van zo'n 600 m². Medio 2015 dienden vier kandidaten een offerte in. citydev.brussels analyseerde de vier binnen de opgelegde termijn ingediende offertes nauwgezet en koos uiteindelijk voor projectontwikkelaar DMI Vastgoed. Die gaat 36 geconventioneerde koopwoningen verdeeld over 4 verdiepingen en een crèche van zo'n 600 m² optrekken.

Ekla, een verdwenen Brussels bier

Het project Ekla kadert in de opwaardering van het bouwblok ten oosten van het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek (tussen de Alphonse Vandepeereboomstraat, de Edmond Bonehillstraat, de Pierre Van Humbeekstraat en de Ninoofsesteenweg). Tot in de jaren 70 produceerde brouwerij Vandenheuvel daar verschillende Brusselse bieren, waaronder Ekla, dat zijn naam aan dit project gaf. Toen de brouwerij de deuren sloot, werden de meeste gebouwen gesloopt. De site ligt er al decennialang verlaten bij. In 2013 kocht Re-Vive, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de herontwikkeling van brownfields, het bouwblok van ongeveer 8.000 m² om het te herontwikkelen. Het bedrijf stelde citydev.brussels voor om een stuk van de site van 1.400 m² in de Pierre Van Humbeekstraat te kopen.

Ekla, een nieuwe miniwijk

Heel het Ekla-project, waartoe Re-Vive het initiatief nam, werd ontworpen in samenwerking met architectenbureau BURO II & ARCHI+I. Naast de geconventioneerde woningen en de crèche komen er een hotel, winkels, kantoren voor creatieve ondernemingen, een basisschool voor 200 leerlingen, studentenwoningen en een toren met vrije woningen. Deze nieuwe miniwijk zal ongeveer 22.000 m² vloeroppervlakte tellen.

De oriëntering van de gebouwen werd zo uitgekiend dat de bezonning van de woningen optimaal is. De bereikbaarheid is net zo doordacht: het Ekla-project ligt op een steenworp van het Weststation en een metrohalte. Je raakt er dus vlot met het openbaar vervoer.

"Dit project is kenmerkend voor de opdrachten van citydev.brussels. Het staat synoniem voor gemengdheid op verschillende niveaus, waarbij stadsvernieuwing, mobiliteit, ontwikkeling van voorzieningen en publiek-private samenwerking worden verenigd", verklaart Denis Grimberghs, voorzitter van citydev.brussels. "Dit soort project is cruciaal voor ons gewest. Hier zien we eens te meer hoe een stadskanker wordt opgewaardeerd en een thuis biedt aan gezinnen en ondernemingen."

Contacteer ons
Barbara Decamps Communication Manager, citydev.brussels
Barbara Decamps Communication Manager, citydev.brussels
Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een autonome openbare instelling opgericht in 1974. Ze is belast met de stedelijke ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via vastgoedprojecten.

citydev.brussels vestigt en verankert bedrijven om de economische ontwikkeling van het BHG te bevorderen. Hiertoe stelt ze de bedrijven kwaliteitsvolle vastgoedinfrastructuur ter beschikking waar ze in de verschillende stappen van hun ontwikkeling terecht kunnen. citydev.brussels biedt hen toegang tot een patrimonium van bijna 200 ha industrieterreinen en kmo-parken gespreid over 46 sites, 190.000 m² bedrijfsruimten, 8 bedrijvencentra, 4 incubators en binnenkort 3 fablabs.

Sinds 1988 bouwt citydev.brussels nieuwbouwwoningen, gedeeltelijk gesubsidieerd door het BHG en bestemd voor middeninkomens.

Tot slot is citydev.brussels als gewestelijk operator betrokken bij de verwezenlijking van complexe projecten die de productie van diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er een nieuwe dynamiek kan brengen, verenigen.

citydev.brussels
Gabrielle Petitstraat 6
1080 Brussel