Persbericht

citydev.brussels verbouwt de Blue Star-site tot Gewestelijke School voor de Veiligheids-, Preventie- en Hulpdienstberoepen Brusafe

De werken voor de heraanleg van de Blue Star-site in Brussel-Stad (Haren) zijn gestart. In Brusafe, de toekomstige Gewestelijke School voor de Veiligheids‑, Preventie- en Hulpdienstberoepen, komen op termijn vier verschillende scholen samen: de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP), het Opleidingscentrum van de Brusselse Brandweer (OCBB), het Instituut voor de Opleiding in de Dringende Medische Hulpverlening (IODMH) en de Gewestelijke School voor Openbaar Bestuur (GSOB). Tegen eind 2019 neemt de school haar intrek in nieuwe voorlopige lokalen op de site.

In 2017 vroeg de Brusselse Hoofdstedelijke Regering citydev.brussels om de Blue Star-site in de Zweefvliegtuigstraat in Haren aan te kopen. De instelling kreeg daarbij ook een opdracht van gedelegeerd bouwheerschap voor de aanleg van de site waar Brusafe, de Gewestelijke School voor de Veiligheids-, Preventie- en Hulpdienstberoepen, moet komen.

Nu zijn de heraanlegwerken gestart. De bouw van de infrastructuur voor Brusafe verloopt in twee fases. Eerst worden gebouwen A, B en C (zie luchtfoto) heringericht zodat Brusafe ze vanaf eind 2019 tijdelijk kan betrekken (fase 1). Vervolgens gaan gebouwen D, E en F tegen de grond en wordt de volledige, definitieve school gebouwd met alles wat nodig is voor de theoretische en praktijkopleidingen (fase 2). Op termijn worden ook gebouwen A, B en C gesloopt, zodat de toekomstige school over meer grondoppervlakte beschikt. In totaal beslaat het Blue Star-complex een vloeroppervlakte van zo'n 25.000 m².

Er is een nijpend tekort aan opleidingsinfrastructuur voor veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen, dat dringend moet worden ondervangen. Daarom heeft citydev.brussels ervoor gekozen een aantal gebouwen deels herin te richten zodat ze al in 2019 infrastructuur voor de school kan aanbieden. De vier bestaande scholen beschikken bovendien momenteel niet over aangepaste, op strategische plaatsen samengebrachte lokalen (lesruimten, hangar, oefenterrein, sportinfrastructuur). Drie van die scholen moeten verschillende sites en ruimten huren in Brussel en zelfs daarbuiten.

De opdracht voor werken voor deze eerste fase werd gegund aan de combinatie Studiopolis-Effibat. Die zal de bestaande gebouwen herinrichten zodat Brusafe zich er 4 à 5 jaar kan vestigen. Op termijn komen er leslokalen, auditoria, kantoren en alle andere ruimten die nodig zijn voor de goede werking van de school. Gebouwen A, B en C beslaan samen 8.800 m² bovengrondse oppervlakte, zonder specifieke scheiding. Er is ook 2.500 m² buitenruimte. Er zullen ruim 500 mensen worden bijeengebracht.

De tweede fase, waarvoor een andere overheidsopdracht zal worden uitgeschreven, focust op gebouwen D, E en F. Die worden gesloopt om plaats te maken voor de definitieve school. Bovenop de gemeenschappelijke infrastructuur (leslokalen, auditorium ...) komen daar de specifieke, meer praktijkgerichte ruimten voor elke school (schietstand, brandweeroefeningen, sportzalen ...).

Sinds citydev.brussels de site in 2017 kocht, werd een deel van het vastgoedcomplex al tijdelijk gebruikt voor de winteropvang van daklozen en voor migrantenopvangcentrum La Porte d’Ulysse, in samenwerking met de Stad Brussel, Dokters van de Wereld en het burgerplatform.

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met