Persbericht

Gezocht: promotors die woonprojecten willen bouwen in het Brussels Gewest via de drie projectoproepen van citydev.brussels

Gesterkt door het toenemende succes van dit soort publiek-private samenwerking, kondigt citydev.brussels een vijfde reeks projectoproepen aan. Dit keer voor projecten met tussen de 25 en meer dan 100 geconventioneerde woningen.

De projectoproepen van citydev.brussels werpen hun vruchten af. In 2015 leidden ze tot de gunning van City Dox in Anderlecht, met 99 geconventioneerde appartementen. En in 2016 konden er op die manier respectievelijk 43 en 45 geconventioneerde woningen worden gebouwd met de projecten Nautica in Anderlecht en M-Square in Sint-Jans-Molenbeek.

In het kort houdt de projectoproep in dat citydev.brussels samenwerkt met promotors die een woonproject op stapel hebben staan en een deel daarvan willen bestemmen voor geconventioneerde woningen voor middeninkomens. De projectontwikkelaar ontwikkelt en financiert het project. citydev.brussels evalueert de projecten op basis van een aantal criteria (stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit, prijs en uitvoeringsplanning), gunt de oproep en verstrekt daarna subsidies voor de geconventioneerde woningen.

De projectoproepen die citydev.brussels dit jaar uitschrijft, bestaan uit drie categorieën, die elk nog eens onderverdeeld zijn in twee soorten: op verontreinigde en op schone bodems.

De eerste categorie is voor projecten met 25 tot 50 geconventioneerde woningen. Sociale gemengdheid – de combinatie van geconventioneerde woningen en woningen tegen vrije prijs of sociale woningen – wordt in deze categorie aanbevolen. Naargelang de locatie moedigt citydev.brussels projecten met diverse bestemmingen aan (winkel, crèche ...).

De tweede categorie is voor projecten met 51 tot 100 geconventioneerde woningen. Hier is sociale gemengdheid verplicht. Diversiteit van bestemmingen is ook vereist, naargelang de ligging.

De derde categorie is voor projecten met meer dan 100 geconventioneerde woningen. Zowel sociale gemengdheid als diversiteit van bestemmingen is in deze categorie verplicht.

Dit is al de vijfde keer dat we projectoproepen uitschrijven, en we kijken ernaar uit om opnieuw samen te werken met de private sector. De projectoproep is voor onze instelling echt een bijzonder efficiënt instrument om nieuwe vastgoedprojecten te ontwikkelen – én de perfecte aanvulling op onze andere operaties’, zegt Nathalie Renneboog, directrice-generaal dd. van de Stadsvernieuwing.

 

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met