Persbericht

188 nieuwe woningen in het Brussels Gewest dankzij de vijfde projectoproep van citydev.brussels

citydev.brussels gunt twee opdrachten in het kader van de projectoproep die ze in de tweede helft van 2019 uitschreef. De ene opdracht gaat naar Immoange (partnerschap tussen ATENOR en BPI Real Estate Belgium) voor het Victor-project op de grens tussen Sint-Gillis en Anderlecht, de andere naar Eiffage Development voor het GreenWood-project in Sint-Lambrechts-Woluwe. Die twee projecten zijn samen goed voor 188 nieuwbouwwoningen, waarvan 141 geconventioneerde woningen.

In de tweede helft van 2019 schreef citydev.brussels een projectoproep uit voor drie projectcategorieën die elk nog eens onderverdeeld waren in twee soorten: projecten op verontreinigde grond en projecten op schone grond. De eerste categorie was voor projecten met 25 tot 50 geconventioneerde woningen, de tweede voor projecten met 51 tot 100 geconventioneerde woningen en de derde voor projecten met meer dan 100 geconventioneerde woningen.

In het kader van deze vijfde projectoproep van de instelling zijn intussen twee projecten gekozen in twee categorieën. Voor de derde categorie is de analyse nog aan de gang.

Het eerste project, Victor, is van projectontwikkelaar Immoange (partnerschap tussen ATENOR en BPI Real Estate Belgium) en architectenbureaus 51N4E en Jaspers-Eyers Architects. Het komt op een steenworp van het Zuidstation, midden in het toepassingsgebied van het toekomstige Richtplan van Aanleg (RPA) voor de Zuidwijk. Victor biedt een interessante waaier aan functies, die past in het richtschema voor het “woonvriendelijk station”. Naast 102 geconventioneerde woningen en 32 woningen tegen vrije prijs, komen er handels- en dienstenruimten in een overdekte winkelgalerij, polyvalente ruimten en een coworkingruimte. Het kantoorgedeelte van zo’n 72.000 m² vervolledigt het gemengde project. Daarnaast wordt er een landschapsruimte van 2.900 m² aangelegd met een gemeenschappelijke tuin en verschillende zones, waaronder een moestuingedeelte, speelruimte voor kinderen, loopbruggetjes en tuinen of terrassen.

Het tweede project, GreenWood, wordt ontwikkeld door Eiffage Development naar een ontwerp van architectenbureaus CERAU en DXA.archi. Het telt 39 geconventioneerde woningen en 15 woningen tegen vrije prijs, met gedeelde gemeenschappelijke ruimten om een coherente sociale mix te creëren. Er is veel aandacht besteed aan de landschapsruimte. Die omvat een gemeenschappelijke groene ruimte, een moestuingedeelte en privatieve terrassen die van elkaar worden gescheiden door schanskorven gevuld met boomschors. Dat waarborgt de privacy in de woningen op de begane grond.

De projectoproepen van citydev.brussels werpen sinds 2014 hun vruchten af. Die vorm van publiek-private samenwerking heeft al geleid tot de ontwikkeling van projecten als City Dox in Anderlecht, en Nautica en M-Square in Sint-Jans-Molenbeek, samen goed voor 187 gesubsidieerde woningen. Voor citydev.brussels zijn de projectoproepen een bijkomend instrument om te kunnen inspelen op de nood aan betaalbare, kwaliteitsvolle woningen. Zo verwezenlijkt ze de doelstellingen uit haar beheersovereenkomst met de gewestregering.

Een van de prioriteiten van mijn regering is woongelegenheid creëren in kwaliteitsvolle, gemengde leefruimten. Zo zijn de projectoproepen van citydev.brussels een concreet instrument om die doelstelling snel en samen met de private vastgoedsector te verwezenlijken. Met die projectoproepen kunnen betaalbare en kwalitatieve nieuwbouwwoningen worden aangeboden in wijken die in volle ontwikkeling zijn”, aldus Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een autonome openbare instelling opgericht in 1974. Ze staat in voor de stadsontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) via vastgoedprojecten.

citydev.brussels vestigt en verankert bedrijven om de economische ontwikkeling van het BHG te bevorderen. Hiertoe stelt ze de bedrijven kwaliteitsvolle vastgoedinfrastructuur ter beschikking waar ze in de verschillende stappen van hun ontwikkeling terechtkunnen. citydev.brussels biedt hun toegang tot een patrimonium van bijna 192 ha industriegronden en kmo-parken gespreid over 45 sites, 60.000 m² bedrijfsruimten, 8 bedrijvencentra en 4 incubators.

Sinds 1988 bouwt citydev.brussels nieuwbouwwoningen die gedeeltelijk gesubsidieerd zijn door het BHG en bestemd zijn voor middeninkomens.

Tot slot is citydev.brussels als gewestelijke operator betrokken bij de verwezenlijking van complexe projecten. Die verenigen diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, winkels, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er een nieuwe dynamiek kan brengen.

Over ATENOR

ATENOR is een vennootschap voor vastgoedpromotie in de stad met Europese expertise. De onderneming is genoteerd op Euronext Brussels. Haar missie bestaat erin om via haar stedenbouwkundige en architecturale aanpak gepaste antwoorden te bieden op de nieuwe eisen die de evolutie van het stads- en beroepsleven stelt. In dit kader investeert ATENOR in vastgoedprojecten van formaat die beantwoorden aan strenge criteria inzake ligging, economische efficiëntie en respect voor het milieu.

Reuters: ATE0.BR      -      Bloomberg: ATEB BB

Over BPI Real Estate

BPI Real Estate is een vastgoedontwikkelaar met hoge toegevoegde waarde, met vestigingen in België, Polen en Luxemburg. De onderneming kan bogen op een expertise van ruim 30 jaar en is hoofdzakelijk actief in de ontwikkeling van woningen, kantoren, handelsruimten en dienstenvastgoed. Mede door de energetische, maatschappelijke, bouwkundige en technologische aspecten indachtig te zijn van bij de opstart van zijn projecten, ontwikkelt BPI Real Estate een vernieuwende en ecologisch verantwoorde stedenbouw met een harmonieuze en aangename leefomgeving als resultaat. BPI Real Estate maakt deel uit van de CFE-groep. Het in 1880 opgerichte CFE is een Belgische industriële groep met activiteiten in drie verschillende vakgebieden. De pool Baggerwerken, Milieu, Offshore en Infra-activiteiten, wordt verzorgd door DEME. De pool Contracting omvat de activiteiten bouw, multitechnieken en spoor in België, Luxemburg, Polen en Tunesië. De pool Vastgoedontwikkeling groepeert de vastgoedprojecten die BPI Real Estate ontwikkelt.

De CFE-groep telt momenteel meer dan 7.000 medewerkers en is op alle continenten aanwezig. CFE is op Euronext Brussels genoteerd en is voor 60,85 % in handen van Ackermans & van Haaren.

Over Eiffage Development

Eiffage Development is de vastgoedtak van Eiffage Benelux. De firma is actief in heel België en Luxemburg en werkt nauw samen met de verschillende ondernemingen van de groep. Eiffage Development profileert zich als “ontwikkelaar-promotor-constructeur” en staat van A tot Z in voor het beheer van de ontwikkeling van een project, inclusief de commercialisering ervan.

Net als Eiffage Immobilier in Frankrijk voert de onderneming projecten uit voor eigen rekening, voor rekening van derden of als aandeelhouder van een projectvennootschap. De projecten zijn afkomstig uit de privésector of verlopen in participatie met de overheid via PPP.  Eiffage Development ontwikkelt projecten in diverse sectoren, gaande van sociale huisvesting en prestigieuze appartementen, kantoren, hotels en rusthuizen tot scholen, kinderdagverblijven en openbare gebouwen.

De projecten voldoen steeds aan de strengste vereisten op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en technologische efficiëntie zonder de functionaliteit, esthetiek en minimale exploitatiekosten uit het oog te verliezen. Eiffage Development ontwikkelt ambitieuze stadsprojecten die erop gericht zijn een kwaliteitsvolle leefomgeving te creëren waar elke bewoner zich dagelijks kan ontplooien.

Perscontact

citydev.brussels

Barbara Decamps, Communication Manager

T + 32 2 422 51 61

M + 32 477 69 11 78

[email protected]

www.citydev.brussels

SA Eiffage Benelux nv

Pieter Asselberghs, Communication Officer

T + 32 2 543 45 51

M + 32 475 87 68 81

[email protected]

www.eiffagebenelux.com

 

Atenor

Stéphan Sonneville SA, CEO
William Lerinckx voor Probatimmo BV, Executive Officer

T + 32 2 387 22 99
M + 32 2 387 23 16
[email protected]
www.atenor.eu

 

BPI Real Estate

Jean-Louis Amandt,

Project Development Director

T + 32 2 661 15 71

M + 32 475 49 18 95

[email protected]

www.bpi-realestate.com

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact