Persbericht - 30 jaar tussenkomst van de overheid om de Brusselse Linkeroever-wijk in Sint-Jans-Molenbeek nieuw leven in te blazen

De inhuldiging van Vandermaelen is voor citydev.brussels de kroon op 30 jaar tussenkomst van de overheid om de Brusselse Linkeroever-wijk nieuw leven in te blazen

citydev.brussels huldigt vandaag het Vandermaelen-gebouw . Dit complex met 31 woningen is baanbrekend op het vlak van duurzame ontwikkeling. Het bestek voorzag al in 2013 in 100 % passieve woningen en 30 % nulenergiewoningen.

 

Duurzaamheid, al sinds 2013 hét sleutelwoord van het project Vandermaelen

Vandermaelen staat in de Sint-Mariastraat 21, dat is pal in het historische centrum van Sint-Jans-Molenbeek, vlak bij metrostation Graaf van Vlaanderen, de winkels en het plein waar het elke donderdag markt is. Passanten lopen het gebouw niet zomaar voorbij: de gevel met metalen tralies oogt modern en verzorgd en maakt indruk.

Het wooncomplex telt 31 woningen met elk een eigen kelder, een handelsruimte op de begane grond, 72 fietsstaanplaatsen (dat is er één per slaapkamer), een kinderwagenlokaal en 23 ondergrondse parkeerplaatsen. De appartementen bevinden zich op het gelijkvloers en de vier andere verdiepingen van het gebouw. Ze hebben allemaal een ruim terras. Sommige woningen hebben zelfs een eigen privatief tuintje. De woningen zijn aanpasbaar voor personen met beperkte mobiliteit.

Het architecturaal ontwerp is van de hand van Atlante, de landschapsinrichting van Eole. Algemeen aannemer BAM Contractors stond in voor de bouw. De studiebureaus en de algemeen aannemer werden aangestuurd door promotor Immo BAM (Kairos), die citydev brussels aanwees na een promotieopdracht van werken. De instelling hanteerde daarbij zeer strenge eisen inzake duurzame ontwikkeling vanaf de start van de procedure in 2013, een hele poos voor 100 % passief in Brussel verplicht werd. Het gebouw is niet alleen volledig passief, er zijn ook nog eens 30 % nulenergiewoningen dankzij de zonnepanelen op een plat dak.

Alle woningen zijn doorlopend en zijn uitgerust met balansventilatie met warmtewisselaar. Door een slim waterbeheer kan het regenwater gerecycleerd worden voor collectief gebruik (sproeien van de tuinen, onderhoud van de gemeenschappelijke delen ...). Het grijs water wordt ter plaatse behandeld en nadien ook hergebruikt. Binnenin het huizenblok wordt het afvloeiwater afgevoerd via een met riet beplant infiltratiebekken. Dat bekken is ook verbonden met de overloop van de regenwatertank.

Gemoedelijk samenleven

Met z'n vlot bereikbare fietsstaanplaatsen geeft het gebouw de bewoners een duwtje in de rug om de fiets te nemen. Ontmoetingen tussen de bewoners worden gestimuleerd via gemoedelijke gemeenschappelijke ruimten: de tuin binnenin het huizenblok die overloopt in een open ontmoetings- en speelruimte, en de zonnige moestuin en tuin op het dak die uitgeven op de groene dreef en de binnenkant van het huizenblok. Er ging bijzondere aandacht naar de biodiversiteit met zoveel mogelijk groene ruimten. De nestkastjes voor zwaluwen, gierzwaluwen en mussen en een insectenhotel maken de biodiversiteit compleet en geven het project nog een extra gemoedelijke toets.

Drie decennia stadsvernieuwing

“De inhuldiging van Vandermaelen is een symbolisch moment voor citydev.brussels. Het project is namelijk het sluitstuk van de vastgoedoperaties die we al 30 jaar lang in de wijk Linkeroever uitvoeren om een nieuw gezicht te geven aan het stedelijk weefsel, dat lelijk werd toegetakeld door de werken voor de aanleg van de metro”, legt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, uit. “Sinds het begin van de jaren 90 heeft citydev.brussels in deze wijk een bedrijvencentrum en 16 woonprojecten ontwikkeld met verschillende privépartners. In totaal zijn dat maar liefst 346 nieuwe woningen in Brussel.”

Het resultaat spreekt voor zich: de nieuwe gebouwen hebben niet enkel nieuw leven geblazen in de door de komst van de metro gehavende huizenblokken in de wijk, maar ook een frisse impuls gegeven aan de gemeente.

Françoise Schepmans, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, bevestigt dat: “In 2013 kocht citydev.brussels van de gemeente het Vandermaelen-perceel om er geconventioneerde woningen op te trekken. Zelf was de gemeente het huizenblok aan het herstructureren in het kader van het wijkcontract Cinema - Belle-Vue en Vandermaelen kwam die operatie vervolledigen. Ik ben bijzonder tevreden met het resultaat: de herwaardering van dit huizenblok is een feit en Vandermaelen is een waardige aanvulling op de nieuwe uitbreiding van het gemeentehuis ertegenover.”

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: “Met dit project rondt citydev.brussels haar optreden in deze wijk na 30 jaar af. Als een soort ‘stadsacupunctuur’ hebben de verschillende projecten van de instelling de levenskwaliteit in de wijk enorm verbeterd. Tegelijk was er steeds oog voor de lokale bevolking en bleef het oorspronkelijke ecosysteem behouden.”

Bekijk ook de technische fiche van het project (link).

Fiche Technique Vandermaelen-NL.docx

DOCX - 47 Kb

Rive Gauche-projets - Linkeroever-projecten.pdf

PDF - 775 Kb

citydevbrussels - Projecten Linkeroeverwijk - 05062018.pdf

PDF - 5.5 Mb

Barbara Decamps

Communication Manager, Citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met