Persbericht

Tivoli GreenCity officieel duurzaamste wijk ter wereld

Tivoli GreenCity behaalt, met de hoogste score ooit ter wereld, het BREEAM outstanding-certificaat voor wijken. De nieuwe duurzame voorbeeldwijk in Laken herbergt greenbizz.brussels (een kmo-park, een fablab en een incubator voor duurzaam en innovatief ondernemerschap onder één dak), ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, kleinhandel, twee kinderdagverblijven en tal van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. Tivoli GreenCity is de eerste wijk in de Benelux die een BREEAM Communities-certificaat binnenhaalt.

Tivoli GreenCity strekt zich uit over een perceel van 4,5 hectare in Laken. Van meet af aan ambieerde initiatiefnemer citydev.brussels er een nieuwe wijk te ontwikkelen die baanbrekend is op het vlak van duurzame ontwikkeling en sociale en functionele gemengdheid in een stadsomgeving. Ze werkte samen met tal van privépartners: architectenbureau architectesassoc+ ontwierp het innoverende gebouw van greenbizz.brussels, dat gebouwd werd door BAM Contractors. Het woongedeelte werd ontwikkeld door Parbam (een samenwerking tussen Kairos en Pargesy) naar het ontwerp van Adriana (een tijdelijke vereniging van architectenbureaus Cerau, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Eole). De THV BAM Contractors-Jacques Delens-BPC stond in voor de bouw van het omvangrijke woonproject.

We bouwen aan een buurtstad waar alle voorzieningen zich op wandelafstand bevinden. Zo zijn er minder gemotoriseerde verplaatsingen nodig en zorgen we voor meer sociale cohesie. Deze BREEAM-erkenning is voor ons een waardevol signaal dat we op de juiste weg zijn”, zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Tivoli GreenCity trekt volledig de kaart van duurzaamheid: binnentuinen met inheemse plantensoorten, groengevels, zonnepanelen, zachte mobiliteit met een autoloze zone, parkeergarages met ingang aan de buitenkant van de wijk, meer dan 600 fietsstaanplaatsen, infiltratiebekkens om al het regenwater op te vangen en te hergebruiken voor het onderhoud van gebouwen en tuinen, transformatie van het oude Belgacom-gebouw en gebruik van oude materialen als fundering …

Het gaat hier niet om revolutionaire innovaties, maar om een slimme combinatie van duurzame evoluties in de bouwsector”, zegt Wim Straetmans, Executive Director van Kairos, de Belgische vastgoedpoot van de Koninklijke BAM Groep. “Net door die te combineren behalen we de hoogste BREEAM-score wereldwijd. Nooit eerder ging men zo ver in het bouwen van een duurzame stadswijk.

Er is vandaag een bruisende interactie tussen de bewoners van Tivoli GreenCity, die zich “Tivoliens” noemen, de buurtbewoners en de ondernemers in greenbizz.brussels. Die interactie bewijst dat sociale en functiemenging in een stadsomgeving prima werken.

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het duurzaamheidscertificaat ontstond in het Verenigd Koninkrijk en is wereldwijd uitgegroeid tot de meest courante internationale standaard voor de certificatie van gebouwen. BREEAM streeft naar duurzaamheid met behoud van comfort, veiligheid en gezondheid voor gebruikers van panden.

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Amandine de Coster

Communication Director, BAM Belgium | Part of Royal BAM Group

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met