Persbericht

citydev.brussels en 400 Daken zetten hun partnerschap kracht bij met zes nieuwe modulaire woningen voor daklozen in Vorst

Twee jaar geleden startte 400 Daken een pilootproject op de site BridgeCity van citydev.brussels. Nu bestendigt de campagne haar modulaire woonmodel met zes nieuwe modules op een grond van 1.000 m² van citydev.brussels in de Barcelonastraat in Vorst.

Met de hernieuwing van dit partnerschap krijgen zes momenteel dakloze personen begin 2021 onderdak in modulaire, verplaatsbare, kwaliteitsvolle studio's, op een terrein waar later een gemengd citydev.brussels-project komt. De modules worden geïmplementeerd volgens het principe van tijdelijk gebruik voor een periode van 2 jaar (verlengbaar).

 "Op BridgeCity van citydev.brussels konden we twee dakloze mensen echt een goed onderdak bieden. Een positieve ervaring! Nu is het belangrijk dat we dit soort modulaire, verplaatsbare woningen ook op andere plekken in de stad neerpoten. In Brussel leven meer dan 750 personen op straat. Snel woonoplossingen creëren is dus cruciaal om dakloosheid een halt toe te roepen”, aldus Adrienne Vanvyve, woordvoerster van de campagne.

“We trachten met alle mogelijke middelen het vastgoed dat we hebben en dat nog wordt ontwikkeld, ten dienste van de stad te stellen. Dat geldt voor economische en culturele projecten, maar ook voor sociale projecten. In dit geval bieden we tijdelijk onderdak aan slecht gehuisveste personen, en testen we tegelijk een vernieuwende oplossing die we in heel Brussel zouden kunnen doortrekken. Daarom strookt dit project perfect met het DNA en de waarden van citydev.brussels", voegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, toe.

400 Daken is een actie die wordt geleid door verschillende verenigingen die samen totaaloplossingen zoeken om een eind te maken aan dakloosheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De drijvende krachten achter de actie zijn: Straatverplegers, Habitat & Humanisme, Le Forum, Wederzijds hulpbetoon Sint-Gillis, Archi Human, de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen, Rolling Douche, HuNeeds, Collectiv-a, Societal Housing Network en de 4Wings Foundation.

In het Brussels Gewest is het aantal dakloze en slecht gehuisveste mensen op tien jaar met maar liefst 142 % gestegen, van 1.729 in 2008 tot 4.187 in 2018. Die situatie dreigt met de coronacrisis nog te verergeren.

 

Contactpersonen

Voor alle praktische/technische vragen over de modules:

France-Laure Labeeuw – 0489 05 65 09

Voor alle vragen over de campagne 400 Daken:

Adrienne Vanvyve – 0485 17 81 38 - Campagne 400 Daken – [email protected]

Voor alle inlichtingen over tijdelijk gebruik en over de site:

citydev.brussels - Barbara Decamps – 0477 69 11 78 – [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact