Persbericht

Tivoli GreenCity valt voor de achtste keer in de prijzen met de “Regional Award: Western Europe” van de BREEAM Awards

In november 2020 behaalde Tivoli GreenCity met 95 % de hoogste score ooit voor een BREEAM-certificaat. De wijk is bovendien de eerste in de Benelux met een BREEAM Communities-certificaat. En gisteren, tijdens de virtuele uitreiking van de BREEAM Awards, maakte Tivoli GreenCity de “Regional Award: Western Europe” buit. Dat alles kan tellen als internationale erkenning! Met de BREEAM-award haalt het project - hét pronkstuk van citydev.brussels - al zijn achtste prijs binnen.

De BREEAM Awards lauweren elk jaar mensen, projecten en organisaties die pionieren met opmerkelijke verwezenlijkingen qua ontwerp, ontwikkeling en beheer van duurzame gebouwen.

Dit jaar viel de eer onder meer te beurt aan voorbeeldwijk Tivoli GreenCity, die zich uitstrekt over 4,5 hectare in Laken. Je vindt er Greenbizz (een kmo-park, fablab en incubator voor duurzaam en innovatief ondernemen onder één dak), ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, detailhandel, twee kinderdagverblijven en een waaier aan gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. citydev.brussels stond aan de wieg van dit project. Van meet af aan had ze één duidelijke ambitie: een nieuwe wijk ontwikkelen die baanbrekend is op het vlak van duurzame ontwikkeling én sociale en functionele gemengdheid in een stadsomgeving. Dat deed citydev.brussels uiteraard niet alleen: ze ging in zee met partners uit de privésector. Zo ontwierp architectesassoc+ het innovatieve Greenbizz-gebouw, dat BAM Contractors vervolgens optrok. Parbam (een samenwerking tussen Kairos en Pargesy) ontwikkelde het woongedeelte naar het ontwerp van Adriana, een tijdelijke vereniging van architectenbureaus CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Atelier Éole Paysagistes. En tijdelijke vennootschap Bam Interbuild-Jacques Delens-BPC voerde de eigenlijke bouwwerken uit. Een titanenwerk! Bopro volgde het project van start tot einde op. Dankzij zijn advies liet Tivoli GreenCity op duurzaamheidsvlak geen enkele kans onbenut.

De prioriteit lag bij de aanleg van aangename groene ruimten, waaronder een tiental collectieve dakmoestuinen, een experimentele serre, een plein met bomen, en tuinen binnen in de huizenblokken. Met 663 fietsstaanplaatsen is ook duidelijk de kaart van de zachte mobiliteit getrokken. De 45 nestkastjes voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen bevorderen tot slot de biodiversiteit.

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact