Persbericht - citydev.brussels en het Brussels Studies Institute geven het startschot voor een tweede interuniversitaire leerstoel in de Bibliotheek Solvay

Op dinsdag 18 april 2017 wordt de inaugurele rede gehouden van de door citydev.brussels en het Brussels Studies Institute (BSI) georganiseerde interuniversitaire leerstoel. Deze leerstoel, met Ariella Masboungi als titularis, vindt plaats in april en mei.

 

De leerstoel: programma en titularis

De inaugurele rede van deze tweede BSI-citydev.brussels-leerstoel heeft als thema “De 10 grote lessen van het stadsproject”. Ze vindt plaats op dinsdag 18 april om 16.00 uur in het uitzonderlijke kader van de Bibliotheek Solvay, Belliardstraat 137 in 1040 Brussel.

Vier lezingen hebben plaats in het hoofdauditorium van de Faculté d’Architecture de l’ULB La Cambre Horta, Flageyplein 19 in 1050 Brussel.

  • woensdag 19 april van 11.00 tot 13.00 uur: Stadsutopieën

  • woensdag 26 april van 11.00 tot 13.00 uur: Stadsprojecten

  • woensdag 3 mei van 11.00 tot 13.00 uur: Casussen

  • woensdag 10 mei van 11.00 tot 13.00 uur: Casussen

Er zijn ook twee workshops. De eerste, op 26 april, wordt georganiseerd door citydev.brussels. Daar worden drie sites van citydev.brussels voorgesteld, waarvan de uitvoering zich in verschillende fases bevindt. De tweede, op 9 mei, wordt georganiseerd door de Université Saint Louis. Daar zal de bijzonder delicate stedelijke problematiek van de leegstaande verdiepingen boven winkels worden aangekaart.

De titularis van de leerstoel, Ariella Masboungi, was hoofdarchitecte-stedenbouwkundige voor de Franse staat en inspectrice-generaal op het Franse ministerie van Duurzame Ontwikkeling. In 2016 won ze de Grand Prix de l’Urbanisme. Momenteel leidt zij enkele vooraanstaande debatgroepen over conceptuele, operationele en methodologische ontwikkelingen van de Franse en Europese stadsprojecten (Les 5 à 7 du club Ville Aménagement, Les Matinées du CGEDD en Les ateliers Projet Urbain).

Waarom een leerstoel citydev.brussels?

In de beheersovereenkomst 2013-2018 bepaalde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering voor citydev.brussels ambitieuze doelstellingen die de instelling ertoe aanzetten op zoek te gaan naar nieuwe werk- en samenwerkingsformules, met zowel de privésector als de andere openbare actoren in Brussel.

In dit licht wil citydev.brussels meewerken aan de reflecties over hoe de stad van morgen er zou moeten uitzien en zich daarbij inspireren op ervaringen met stadsontwikkeling in België, Europa en de rest van de wereld.

De BSI-citydev.brussels-leerstoel wil die thema’s van stedelijke ontwikkeling aansnijden waarmee citydev.brussels in haar bevoegdheidsdomeinen dagelijks te maken heeft: architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, nieuwe bouwtechnologieën, vastgoedrecht ...

Met deze leerstoel kunnen we een zeer groot deel van de Brusselse academische wereld rechtstreeks bereiken, over alle gemeenschappen en netten heen,” aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels. “De keuze van het wetenschappelijk comité voor Ariella Masboungi als titularis van de leerstoel 2016-2017 beklemtoont niet alleen het belang van het doorgeven van de kennis inzake stedenbouw, maar ook dat van het aanzetten tot ambitieus maar pragmatisch, gedurfd maar realistisch, doordacht maar concreet optreden.”

Barbara Decamps

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met