Persbericht - citydev.brussels gunt opdracht Munthofstraat in Sint-Gillis

Op de plek van de vroegere Renaultgarage in de Munthofstraat komen binnenkort 9 woningen, een crèche en een openbaar park binnen in het huizenblok. De dienstenopdracht voor een projectontwerpersopdracht ging naar architectenbureau Urban Platform

citydev.brussels heeft net de projectontwerpersopdracht gegund voor de transformatie van de vroegere Renaultgarage in de Munthofstraat. Dat gebeurde in het kader van de gedelegeerde opdracht van bouwheerschap die Sint-Gillis aan de instelling toevertrouwde en die op haar beurt past in het wijkcontract Voorplein-Morichar.

De 9 passieve appartementen hebben 2 à 4 slaapkamers. Voor zoveel mogelijk lichtinval en een natuurlijke ventilatie in de zomer werd gekozen voor doorlopende appartementen. Er komen fotovoltaïsche panelen en intensieve groendaken, en ook 30 fietsstaanplaatsen. In de crèche, die twee verdiepingen zal beslaan, kunnen 28 kinderen terecht. 

De heraanleg van het Coenenpark binnen in het huizenblok maakt integraal deel uit van dit project, dat ook streeft naar een betere leefomgeving voor de wijkbewoners. Er wordt een toegang gecreëerd naar het openbare park om meteen ook het Coenen-huizenblok te ontsluiten.

Nog een bijzonderheid: de voorgevel van het woonhuis wordt bewaard. Een groot deel van de huidige bakstenen van het voor de sloop bestemde gebouw wordt opnieuw gebruikt voor de buiteninrichting, en alle materialen zijn recycleerbaar.

We ontvingen in totaal 20 aanvragen tot deelneming voor de opdracht, waarvan we er 5 selecteerden. Architectenbureau Urban Platform haalde uiteindelijk de opdracht binnen.

“Dit gemengd project vervult twee behoeften: extra kinderopvangplaatsen, die broodnodig zijn voor jonge ouders, én betaalbare koopwoningen. Zo kunnen gezinnen zich blijvend vestigen in Sint-Gillis. Dat wordt steeds moeilijker door de vastgoedprijzen. Ik ben erg blij met deze samenwerking met citydev.brussels, vooral ook omdat er de komende jaren nog soortgelijke woonprojecten het licht zullen zien in Sint-Gillis”, zegt Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: “Wij zijn verheugd dat we kunnen meewerken aan het stadsherwaarderingsprogramma van het wijkcontract Voorplein-Morichar. De bijkomende betaalbare woningen, voorzieningen en kwaliteitsvolle openbare ruimte zullen het appeal van Sint-Gillis vergroten. Dit soort opdrachten toont aan dat citydev.brussels een openbare speler is die ten dienste kan staan van zowel het Brussels Gewest als de lokale overheden.”

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met