Persbericht - citydev.brussels huldigt het eerste openbare fablab van het Brussels gewest in

Digitaal creëren, dàt is de toekomst van fabricage in de stad! cityfab 1, de eerste schakel in een heus netwerk van openbare digitale ateliers van citydev.brussels, opent de deuren in de Greenbizz-incubator in Laken.

cityfab 1 is vandaag 28 maart 2018 ingehuldigd in aanwezigheid van Fadila Laanan, Brussels staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek, Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel, en Mohamed Ouriaghli, schepen van Informatica. Het gloednieuwe fablab is gevestigd in een module van de Greenbizz-incubator.

Dit eerste fablab, dat citydev.brussels heeft opgericht in partnerschap met de Stad Brussel, mikt op duurzame en kringloopeconomieprojecten. Het richt zich niet alleen op de metiers van de bedrijven van de Greenbizz-incubator (Greenbizz is het economische deel van het Tivoli GreenCity-project van citydev.brussels) en op de economische activiteiten in de omgeving, maar ook op de huidige en toekomstige bevolking van deze wijk in opbouw. cityfab 1 zal worden beheerd door GIAL, het informaticacentrum van de Stad Brussel.

3D-printers, lasercutters, vinylsnijders, digitale freesmachines, elektronisch gereedschap, een digitale borduurmachine en handgereedschap voor houtbewerking. Op 900 m² stelt cityfab 1 ze allemaal beschikbaar voor ondernemers, designers, kunstenaars en doe-het-zelvers.

Met de oprichting van dit fablab geeft citydev.brussels concreet vorm aan de opdracht die ze in 2015 van de Brusselse regering kreeg: de stedelijke innovatie in Brussel stimuleren. “citydev.brussels besloot om voor die opdracht een netwerk van drie fablabs op te richten in het Brussels gewest. Vandaag huldigen we cityfab 1 in, maar binnenkort gaan er nog twee andere fablabs open op onze sites: cityfab 2 op de site Da Vinci in Evere en cityfab 3 op CityLine in Anderlecht. We bouwen dit netwerk van openbare fablabs uit omdat we volop op digitaal fabriceren willen inzetten, niet alleen om de economie te doen groeien - en dus banen te scheppen - maar ook om productieactiviteiten in het hart van de stad te integreren,” legt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, uit. “Elk fablab spitst zich toe op een specifiek thema, zoals industriële activiteiten, virtual reality en modelbouw, en biedt innovatieve diensten aan voor verschillende doelgroepen.”

In een fablab worden allerlei instrumenten ter beschikking gesteld om voorwerpen te ontwerpen en te maken. Het belangrijkste kenmerk van een fablab is dat het toegankelijk is voor het publiek. De fablabs richten zich tot ondernemers, designers, kunstenaars, doe-het-zelvers en studenten die sneller willen overgaan van de ontwerp- naar de prototypefase, van de prototype- naar de oppuntstellingsfase en van de oppunstellings- naar de uitbouwfase.

“De Brusselse regering heeft alles samen twee miljoen euro vrijgemaakt voor de drie fablabs van citydev.brussels. We willen daarmee een impuls geven zodat Brussel uitgroeit tot een stad waar technologische innovatie voor iedereen binnen handbereik ligt. Fablabs maken dat bepaalde bevolkingsgroepen niet langer afhankelijk zijn van verafgelegen producenten. Transport- en andere kosten worden gedrukt. Liefhebbers, maar ook vakmensen krijgen er advies en kunnen er gebruikmaken van werktuigen om hun projecten waar te maken. De fablabs stellen ook de digitale wereld open voor bepaalde groepen die minder geneigd zijn om er gebruik van te maken. Zo verkleinen ze de digitale kloof. Nu is het van groot belang dat alle ontluikende fablabs een netwerk gaan vormen met de bestaande fablabs. Zo kunnen de werktuigen die over heel het gewest beschikbaar worden gesteld, ten volle worden benut,” aldus Fadila Laanan, Brussels staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek.

“De Stad Brussel is bijzonder trots dat het eerste openbare fablab, cityfab 1, de deuren opent op haar grondgebied, met name in de Greenbizz-incubator in Laken. Dit initiatief, dat citydev.brussels op poten heeft gezet, toont dat de gemeenten en het gewest mikken op stedelijke innovatie in onze wijken,” zegt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

Barbara Decamps

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met