Persbericht - citydev.brussels koopt de voormalige site van Brussel X te Anderlecht

Partnerschap tussen citydev.brussels en bpost verzekert behoud van honderden banen in het Brussels gewest citydev.brussels koopt de vroegere site Brussel X in Anderlecht

bpost bevestigt de verkoop aan citydev.brussels van zijn vroegere sorteercentrum Brussel X op de Industrielaan 6 in Anderlecht voor 25.000.000 euro. Het goed omvat ± 10.600 m² kantoren, ± 25.700 m² industriële hallen en een parking van ± 15.000 m² op een oppervlakte van iets meer dan 6 ha in gebied voor stedelijke industrie (GSI).

Iets meer dan een jaar geleden huldigde bpost zijn nieuwe sorteercentrum Brussel X in Neder-Over-Heembeek in, waardoor het centrum op de Industrielaan leeg kwam te staan.

Nadat bpost ervoor koos om die site te verkopen, dienden er zich verschillende kandidaat-kopers aan. Na afloop van de onderhandelingen bracht citydev.brussels een finaal bod uit van 25.000.000 euro, dat bpost na een transparante en competitieve procedure aanvaardde. Met dit partnerschap verbindt bpost zich ertoe om 18.700 m² logistieke ruimte te huren. bpost gaat de volgende maanden in samenspraak met citydev.brussels een voorstel uitwerken voor de concrete invulling van de beschikbare ruimte voor de operationele noden van bpost. Dankzij die verhuring is het huurrisico van de operatie voor citydev.brussels lager en staat het pand minder lang leeg zonder huur op te brengen.

Didier Gosuin, Brussels minister van Economie en Werkgelegenheid, zegt: “Met deze aankoopoperatie haalt citydev.brussels een dubbelslag thuis. Enerzijds verwerft het gewest hiermee een grote, strategische grond – dit is de grootste enkelvoudige aankoop van citydev.brussels in meer dan twintig jaar. Anderzijds maakt de aankoop het mogelijk om bijna 400 bpost-banen in het Brussels gewest te houden. Hiermee kan citydev.brussels (en dus ook de Brusselse overheidsdiensten) zich positioneren als bevoorrechte gesprekspartner om oplossingen te vinden voor de ontplooiing van economische activiteiten, ook voor grote ondernemingen als bpost.” 

 “Het is voor ons een uiterst positieve operatie,” stelt een tevreden Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels. “Het langetermijnpotentieel van deze site in gebied voor stedelijke industrie is van strategisch belang om productieactiviteiten onder te brengen in het stedelijk weefsel, zowel qua jobcreatie als wat betreft het evenwicht tussen de stedelijke functies. De site ligt aan de poorten van de stad, op gelijke afstand van het Zuidstation en de Ring. Die plek is in volle verandering, met de vele projecten in de zone Biestebroek en ons grootschalige CityGate-programma.” Hij voegt nog toe: “Dankzij deze operatie kan een openbare operator op lange termijn de grondbeheersing behouden van een strategische grond die essentieel is voor de ontwikkeling van de stad.”  

 

Barbara Decamps

Communication Manager, Citydev.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact