Persbericht - citydev.brussels zet nog meer in op het tijdelijke gebruik van haar sites

gegadigden gekozen voor de sites Ropsy Chaudron en BridgeCity

Na een oproep tot interesse zijn er beheerders-coördinatoren geselecteerd voor de sites Ropsy Chaudron in Anderlecht en BridgeCity in Brussel-Stad. Communa, Superlab en Sisyphe zullen vanaf midden maart instaan voor twee nieuwe tijdelijke bezettingen van twee jaar.

Tijdelijk gebruik

Sinds een aantal jaren krijgen de sites van citydev.brussels een tijdelijke invulling in afwachting van hun ontwikkeling. Dat heeft verschillende voordelen: er is leven op de betrokken sites, de mensen leren de ruimten kennen, er hoeven geen leegstandsbelasting of kosten voor bewarende maatregelen (veiligheid, vandalisme, kraken) te worden betaald en er ontstaan nieuwe projecten. Bovendien kan citydev.brussels zo meteen al haar rol van gewestelijke ontwikkelaar vervullen. Het grootste voorbeeld is Studio CityGate: daar zijn ruim 20.000 m² tijdelijk ingericht als kunstenaarsateliers, een culturele, sociale en economische pool, collectieve voorzieningen en een skatepark. De beheerder is de bvba Entrakt.

Communa voor Ropsy Chaudron

Voor de site in Anderlecht werd de vzw Communa gekozen in het kader van de oproep tot interesse. Ze renoveert leegstaande gebouwen in het Brussels Gewest en maakt er gemeenschappelijke stadsruimten van. Daar brengt Communa verenigingen, bewoners, kunstenaars en sociale ondernemers samen die de maatschappelijke uitdagingen van onze tijd aanpakken. De vzw wil die ruimten omvormen tot third places die opnieuw worden toegeëigend door de gebruikers. Zij geven er een invulling aan en dragen zo bij tot de nieuwe ontwikkelingswijzen van de stad.

Het project moet verschillende actoren samenbrengen die in de wijk ondervertegenwoordigde activiteiten gaan aanbieden. Zo vullen ze aan wat er al is (bijvoorbeeld Stock Exchange, Bwahtt en Volta). De partijen die meewerken aan het project hechten veel belang aan een sterke betrokkenheid bij het lokale leven, en willen nauwe banden smeden met de actoren die daar deel van uitmaken. Doordat er nog geen partner bekend is voor de ruimten aan de straatkant en op de binnenplaats, worden die lokale actoren (buurtbewoners, verenigingen, scholen ...) uitgenodigd om dit tijdelijke project mee uit te bouwen en te verwezenlijken. In een deel van het gebouw zouden ook daklozen kunnen worden opgevangen.

Superlab en Sisyphe voor BridgeCity

Superlab en Sisyphe gaan het tijdelijk project op de site in Brussel samen ontwikkelen. Superlab overtuigde al met andere tijdelijke bezettingen (CityGate II, PlanetPark/Extreme, Kanal-Centre Pompidou) en Sisyphe ijvert ervoor samen de schouders te zetten onder de rehabilitatie van ruimten in het Brussels Gewest die verlaten zijn, leegstaan of worden getransformeerd, door er ambachtelijke, creatieve, sociale en artistieke activiteiten te huisvesten.

Het project wil op deze site een weelde aan profielen en een breed aanbod brengen. De plek moet uitgroeien tot een nieuwe culturele en technische hotspot in Brussel, rekening houdend met de sociale, collectieve en economische facetten. De huidige en toekomstige partnerschappen zullen, met het oog op een evenwichtig ecosysteem van diensten en experimenten, op verschillende thema’s stoelen: cultuur, creatie (met inbegrip van technologie en economie), community, wederzijds respect, cocreatie, zin voor het collectief en ethiek.

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met