Persbericht - De raad van bestuur van citydev.brussels bevestigt de aankoop van de Delhaizesite in Ossegem

De raad van bestuur van citydev.brussels heeft op vrijdag 13 december 2019 de beslissing bekrachtigd om de Delhaizesite op Ossegemstraat 53 in 1080 Sint-Jans-Molenbeek aan te kopen. Dankzij citydev.brussels, die hier een hefboomrol speelt, verzekert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich van de beheersing van 4,4 hectare extra grond. Zo kan er op de site een groot project van algemeen nut worden ontwikkeld.

De verwerving van de site

In februari van dit jaar kondigde Delhaize aan dat het van plan was om zijn ondersteunende diensten te verhuizen van Sint-Jans-Molenbeek naar Kobbegem (Asse), naast de distributiecentra van Delhaize in Zellik (Asse), en dus zijn site in Ossegem te verkopen.

Na die aankondiging liet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest erg snel zijn interesse blijken voor de aankoop van de site. Zo zou het daar een inrichting en herontwikkeling kunnen garanderen die stroken met zijn territoriale-ontwikkelingsstrategie. Het gewest gaf citydev.brussels en perspective.brussels meteen een mandaat om de mogelijke transformatiescenario’s voor de site onder de loep te nemen.

Gezien de grote belangstelling van het gewest besloot Delhaize om gedurende een periode exclusief te onderhandelen met citydev.brussels, vooraleer het zijn site op de vastgoedmarkt zou verkopen. In de zomer kwamen citydev.brussels en Delhaize al tot een akkoord. Nu zijn de exclusieve, vertrouwelijke onderhandelingen uitgemond in een totaalakkoord met een waarde van 21 miljoen euro.

Met dit akkoord kan Delhaize in het toekomstige project een nieuwe supermarkt integreren die beantwoordt aan de zichtbaarheids- en exclusiviteitseisen op de site, en er gebruikmaken van technieken en parkeerfaciliteiten, zonder onderbreking van de exploitatie. Gedurende de hele verhuis- en herontwikkelingsperiode van de site wordt een project voor gratis gebruik op poten gezet. In het toekomstige project moeten ook de historische elementen van het centrale gebouw behouden blijven.

Delhaize verhuist in verschillende fasen van Ossegem naar Kobbegem: volgens de planning verhuizen de ondersteunende diensten in 2020, en neemt de wijnbottelarij in 2022 haar intrek in het nieuwe gebouw in Zellik, waarvoor Delhaize nog de nodige vergunningen moet verkrijgen.

De herontwikkeling van de site

In dit stadium tonen de programmaschetsen van citydev.brussels dat er, naast de supermarkt, ook nog productieruimten, woningen, openbare ruimten en een grote collectieve voorziening kunnen komen op de herontwikkelde site in Ossegem. Die beslaat 4,4 ha, waarvan 3,8 ha in ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO). Het definitieve programma zal pas vaststaan na afloop van de stedenbouwkundige studie van het externe studiebureau dat citydev.brussels en perspective.brussels aanstelden. De eerste resultaten worden begin 2020 verwacht.

In afwachting van de definitieve resultaten van die studie voorziet citydev.brussels een kortetermijnfinanciering. De instelling zal een derde van de aankoop financieren met eigen middelen. Voor het saldo zal ze een beroep doen op haar leenvermogen. Zo vervult citydev.brussels haar hefboomrol voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – de begrotingsimpact voor het gewest is tot nu toe immers nihil.

“Deze aankoop past helemaal in de opdrachten van onze instelling. Het is immers een opportuniteit om een gemengd stedelijk voorbeeldproject te ontwikkelen in OGSO, de harmonieuze integratie van productieactiviteiten in het stadsweefsel te bevorderen, en tegelijk betaalbare kwaliteitswoningen aan te bieden. Zo bevestigt citydev.brussels haar rol van vastgoedpartner ten dienste van het algemeen nut”, zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Delhaize is verheugd over dit akkoord met citydev.brussels. De instelling toonde zich erg flexibel door de voor Delhaize wezenlijke elementen te aanvaarden, zoals het tijdelijk gebruik, het behoud van historische elementen van het centrale gebouw, de integratie van een nieuwe supermarkt met parking in de toekomstige ontwikkeling van de site ...”, aldus Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize.

Dit akkoord tussen Delhaize en citydev.brussels is heuglijk nieuws”, vindt minister-president Rudi Vervoort. “Op deze manier wordt er hier in de komende jaren een nieuwe stadswijk ontwikkeld. Een duurzame wijk. Een wijk voor de inwoners. We hebben hiermee een uitgelezen kans gegrepen, zowel voor het gewest als in het kader van mijn bevoegdheden voor Territoriale Ontwikkeling en Stadsvernieuwing. De verwerving van de site zal ook ons reflectie- en ontwikkelingswerk voor de zone van en rond de site Weststation onderbouwen.

“De aankoop van de site van Delhaize door het gewest, via citydev.brussels, getuigt van de wil van de Brusselse regering om een nieuwe band te smeden tussen de stad, haar inwoners en het lokale economisch weefsel. Hiermee willen we ook een antwoord bieden op de noden van alle Brusselaars op het vlak van huisvesting en economische ontwikkeling. Het grotere plaatje? Streven naar een betere levenskwaliteit voor iedereen. Nu bestaat de uitdaging erin op de site een economisch aanbod te ontwikkelen met circulaire producten en diensten, met het oog op de ecologische en solidaire transitie”, aldus een verheugde Barbara Trachte, staatssecretaris belast met Economische Transitie.

Delhaize en citydev.brussels verbonden zich ertoe de verkoopovereenkomst vóór 19 december 2019 te ondertekenen.

Voorgeschiedenis

 

  • Op 25 februari 2019 kondigt de groep Delhaize aan dat het van plan is om zijn ondersteunende diensten van Sint-Jans-Molenbeek te verhuizen naar kantoren in Kobbegem (Asse), naast de distributiecentra van Delhaize in Zellik (Asse).
  • Op 27 februari 2019 vertrouwt de Brusselse Hoofdstedelijke Regering een verkennende opdracht toe aan perspective.brussels en citydev.brussels.
  • Op 28 mei 2019 wordt het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de vaststelling van een perimeter van voorkoop "Weststation - Delhaize" op het grondgebied van de gemeenten Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek gepubliceerd.
  • Op 28 mei 2019 stelt de Brusselse Hoofdstedelijke Regering aan Delhaize voor om exclusief te onderhandelen met citydev.brussels.
  • Na de zitting van de raad van bestuur op 17 juli 2019 sluit citydev.brussels een exclusief, vertrouwelijk onderhandelingsakkoord met Delhaize.
  • In september 2019 wordt een studiebureau aangesteld na een gezamenlijke dienstenopdracht van citydev.brussels en perspective.brussels om het ruimtelijke en programmatische potentieel van de site te analyseren. Het gekozen team moet zijn studie afronden tegen begin 2020.
  • Tussen 18 oktober en 26 november 2019 wordt er onderhandeld.
  • Op 22 november 2019 stemt de raad van bestuur van citydev.brussels ermee in dat citydev.brussels een bindend bod uitbrengt.
  • Tussen 22 en 26 november 2019 wordt er opnieuw onderhandeld richting een akkoord.
  • De avond van 26 november 2019 worden Delhaize en citydev.brussels het eens over alle voorwaarden en dus ook over de prijs.
  • Op 13 december 2019 bekrachtigt de raad van bestuur van citydev.brussels de beslissing om de site te kopen tegen de prijs en de andere voorwaarden die citydev.brussels en Delhaize zijn overeengekomen.

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Roel Dekelver

Delhaize – Head of external communications

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact