Persbericht: FarmCity - Tijdelijk gebruik voor AGRI-cultuur

Brussel, 25 februari 2021 - De overeenkomst voor FarmCity, een tijdelijkgebruiksproject in Ganshoren en meer bepaald in één van de laatste actieve boerderijen in het Brussels Gewest, werd ondertekend door alle betrokken actoren: de diensten Franse en Nederlandse Cultuur van de gemeente Ganshoren, Leefmilieu Brussel, Les Moutons Bruxellois, Ilot vzw en Théâtre du Chien Écrasé vzw. De komende twee jaar behoudt de plek haar identiteit door animatie rond stadslandbouw. Er komen ook culturele, pedagogische en sociale activiteiten, vóór de boerderij definitief wordt omgebouwd.

In april 2020 kocht citydev.brussels de Hoogstijns-boerderij op Dendermondestraat 122 in Ganshoren. De instelling wil er, samen met Leefmilieu Brussel, een gemengd project bouwen met stadslandbouw en geconventioneerde woningen. In afwachting van de bouw van dat project wordt de site van 1.690 m² tijdelijk gebruikt – in lijn met de filosofie van citydev.brussels.

Wanneer agricultuur rijmt met cultuur

Nu staan er op de site een woongebouw en schuren. Daar vinden dit voorjaar al verschillende activiteiten plaats.

Vorige zomer organiseerden de diensten Franse en Nederlandse Cultuur van de gemeente Ganshoren er al de activiteit “Over ezels, vossen en wolven”, met workshops, voorleessessies, een concert en een kennismaking met boerderijdieren voor de allerkleinsten. In de lente  opent er een cultureel cafeetje in de grootste hangar. Het heet Bij/Chez Theo & Jeanine en biedt, als hommage aan de vroegere eigenaars, een erg uiteenlopend cultureel programma dat is toegespitst op natuur en stadslandbouw.

Leefmilieu Brussel doet ook zijn duit in het zakje: de 20 schapen van David D’Hondt van Les Moutons Bruxellois kunnen op de site komen lammeren en de nodige zorgen krijgen vlak bij hun weilanden op de Zavelenberg. Daarnaast zal David op de boerderij didactische sensibiliseringsactiviteiten aanbieden rond schapen houden. Hij gaat er ook de producten van verkopen: vlees, wol, melk ...

Het boerderijgebouw heeft een mooie bewoonbare oppervlakte op de verdieping. Daar komt Ilot vzw, dat daklozen sociaal wil re-integreren.

“Ik ben erg blij dat stadslandbouw opnieuw een plaats krijgt in de stad, als tijdelijke invulling en in onze nieuwe projecten. Met dit initiatief vervullen we de kerndoelstellingen van onze nieuwe beheersovereenkomst”, aldus Bernard Richelle, voorzitter van citydev.brussels.

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact