Persbericht

citydev.brussels zoekt promotoren met woonprojecten in het Brussels Gewest voor haar drie nieuwe projectoproepen

Gesterkt door het succes van dit soort publiek-private samenwerking, kondigt citydev.brussels een zesde reeks projectoproepen aan voor projecten vanaf 20 tot meer dan 100 geconventioneerde woningen.

Projectoproepen in een notendop

citydev.brussels schrijft projectoproepen uit. Goed, maar wat betekent dat nu precies? Wel: citydev.brussels gaat in zee met promotors die een woonproject op stapel hebben staan en een deel daarvan willen bestemmen voor geconventioneerde woningen voor gezinnen met een middeninkomen.

Net als bij onze andere publiek-private samenwerkingen staat de promotor in voor de ontwikkeling en financiering van het project. citydev.brussels geeft dan weer subsidies vrij naarmate de werken vorderen. Het voordeel voor de promotor? Financiële zekerheid, want hij weet dat de geconventioneerde woningen verkocht raken aan de vele kandidaat-kopers van citydev.brussels. U leest het: projectoproepen werken als hefboom om iedereen de kans te geven om een eigen woning te kopen.

Drie categorieën

citydev.brussels schrijft drie categorieën projectoproepen uit, die elk nog eens onderverdeeld zijn in twee soorten: op verontreinigde grond en op schone grond.

De eerste categorie is voor projecten met 20 tot 50 geconventioneerde woningen. Sociale gemengdheid – de combinatie van geconventioneerde woningen en woningen tegen vrije prijs of sociale woningen – wordt in die categorie aanbevolen. Naargelang de locatie moedigt citydev.brussels projecten met diverse bestemmingen aan (winkel, crèche ...).

De tweede categorie is voor projecten met 51 tot 100 geconventioneerde woningen. Zowel sociale gemengdheid als functiemenging is in die categorie verplicht.

De derde categorie is voor projecten met meer dan 100 geconventioneerde woningen. Ook hier zijn sociale gemengdheid en functiemenging verplicht.

citydev.brussels selecteert de projecten op basis van die criteria en de prijs, en volgens de kwaliteit op het vlak van stedenbouw, architectuur en duurzame ontwikkeling.

We brengen betaalbare koopwoningen op de markt via verschillende soorten operaties, waaronder de projectoproep – een bijzonder efficiënte tool. Dit is de zesde reeks projectoproepen die we uitschrijven. We kijken al uit naar de nieuwe publiek-private samenwerkingen die eruit zullen voortvloeien”, vertelt Nathalie Renneboog, directrice-generaal van de Stadsvernieuwing.

Projectoproepen, een succesverhaal                                      

De projectoproepen van citydev.brussels werpen al sinds 2010 hun vruchten af. Denk maar aan Nautica (SF & Partners) in Anderlecht en M-Square (BURCO en Thomas & Piron) in Sint-Jans-Molenbeek, twee projecten die voortkwamen uit de projectoproep van 2016 en die respectievelijk 43 en 45 geconventioneerde woningen opleverden. Die mochten we in 2021 inhuldigen.

City Dox van ATENOR, het resultaat van de projectoproep van 2015, werd recent opgeleverd in Anderlecht.  Dat project in ondernemingsgebied in stedelijke omgeving (OGSO) is ideaal gelegen: op een steenworp van de hoofdstad en naast het kanaal. City Dox is een kersverse wijk met nieuwbouwwoningen (geconventioneerd en tegen vrije prijs), een rusthuis, winkels, bedrijfsruimten en binnenkort ook een school.

De functies leven harmonieus samen in een groene omgeving tussen parken en tuinen. De wijk is bovendien ecologisch verantwoord – ze trekt de kaart van zachte mobiliteit binnen in de huizenblokken, zonnepanelen, grijswaterbehandeling en -recuperatie, en afvalbeheer. Er is ook een stadsmoestuin. Dankzij de bushalte aan de rand van de wijk is City Dox bovendien vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het brede fietspad zorgt dat je er ook met de fiets veilig raakt.

In deze nieuwe, multifunctionele wijk is het aangenaam leven voor alle generaties. Ze sluit dan ook perfect aan op de filosofie van de projecten die citydev.brussels al verschillende jaren ontwikkelt. En in het deel van de projectoproep dat DDS+ ontwierp, komt de verticale en sociale gemengdheid waar we bij citydev.brussels zo van houden, mooi tot haar recht: boven de gelijkvloerse verdieping met 3.200 m² ateliers voor productieactiviteiten en 750 m² winkels vind je 99 geconventioneerde woningen en 82 woningen tegen vrije prijs op verschillende verdiepingen. Resultaat: een nieuwe impuls voor de wijk, en een innovatieve manier om in de stad te leven.  

In 2020 mondde een van onze projectoproepen uit in Flora I in Sint-Lambrechts-Woluwe, een project van Eiffage Development. Dat gaat 39 geconventioneerde woningen opleveren. De werken zouden in 2023 van start gaan.

 

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met