Persbericht - Het fablab-netwerk van citydev.brussels groeit

Het tweede openbare fablab van citydev.brussels opent vandaag de deuren op de site Da Vinci in Evere. Het fablab is industriegericht en dat is goed nieuws voor alle Brusselse ideeëndragers.

cityfab 2 wordt vandaag ingehuldigd in transforma bxl op de citydev.brussels-site Da Vinci in Evere. Die inhuldiging gebeurt in aanwezigheid van Fadila Laanan, Brussels staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek, en Christian Beozière, waarnemend burgemeester van Evere.

Het fablab beoogt samenwerking met onder meer de Brusselse industrie om bij te dragen tot haar innovatieve activiteiten. De locatie voor het fablab is trouwens niet lukraak gekozen. Al van bij het begin vestigden zich op de site Da Vinci bedrijven met wetenschappelijke of hightechactiviteiten. cityfab 2 bevindt zich in het voormalige gebouw van Sanofi Pasteur. Het moet uitgroeien tot een plek waar vaste waarden uit de industrie, vernieuwers en jonge starters elkaar ontmoeten en stimuleren. Bovendien zijn de fablabs van citydev.brussels op gezette tijden ook toegankelijk voor een breder publiek. Fablabs zijn immers open van aard.

cityfab 2 bestrijkt zo’n 400 m² op twee verdiepingen. In het fablab kunnen ondernemers, ontwerpers, kunstenaars en doe-het-zelvers aan de slag met 3D-printers, een CNC-machine, een lasercutter, elektronisch gereedschap en tal van andere tools. Die uitrusting zal ook in de smaak vallen bij wie bezig is met het Internet of Things (IoT, ook wel Web 3.0) en augmented reality (AR).

Het fablab wordt beheerd door transforma bxl, een coworkingruimte die een community van ondernemers, vernieuwers en changemakers huisvest.

Met de opening van dit fablab geeft citydev.brussels concreet vorm aan de opdracht die ze in 2015 van de Brusselse regering kreeg: de stedelijke innovatie in Brussel stimuleren. citydev.brussels besloot daarop om een netwerk van drie fablabs uit te bouwen in het Brussels gewest. Na de opening van cityfab 1 in Greenbizz in dit voorjaar, vormt cityfab 2 de tweede schakel van dat openbare netwerk. En zeer binnenkort wordt dat nog aangevuld met cityfab 3 op de site CityLine in Anderlecht. “Ons netwerk van fablabs strekt zich uit van noord tot zuid en elke vestiging heeft haar specificiteit. Daar hebben we bewust voor gekozen in onze strategie om de fablabs zo laagdrempelig mogelijk te houden voor Brusselse ondernemers en makers”, zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

In een fablab worden allerlei instrumenten ter beschikking gesteld om voorwerpen te ontwerpen en te maken. Het belangrijkste kenmerk van zo’n fablab is dat het openstaat voor het publiek. Fablabs richten zich tot ondernemers, designers, kunstenaars, doe-het-zelvers en studenten die sneller willen overgaan van de ontwerp- naar de prototypefase, van de prototype- naar de oppuntstellingsfase, van de oppuntstellings- naar de uitrolfase ...

“De inhuldiging van dit tweede openbare fablab in Brussel toont nog eens onze ambitie om van Brussel een innovatieve en inclusieve productiepool te maken. De fablabs zijn lokale laboratoria die een boost geven aan de inventiviteit en nieuwe productiewijzen met zich meebrengen. Ze zijn allemaal verschillend want elk heeft z'n eigen thema. Nu is het van essentieel belang dat ze een netwerk gaan vormen en hun onderlinge samenwerking versterken om de kennis en het beschikbare materiaal zo goed mogelijk te delen”, aldus Fadila Laanan, Brussels staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek.  

“Dankzij onze samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en citydev.brussels kunnen we Brusselse ondernemers een uniek ecosysteem aanbieden, dat ondernemerschap en innovatie stimuleert. Op een enkele plaats kunnen de ondernemers werken, prototypes maken, hun logistiek en hun opslag beheren en innovatieve begeleiding krijgen”, verduidelijkt Anis Bedda, oprichter van transforma bxl, nog.

 

 

Barbara Decamps

Communication Manager, Citydev.brussels

Anis Bedda

CEO Transforma bxl

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact