Persbericht - Inhuldiging van Greenbizz

Persbericht - Inhuldiging van Greenbizz

De eerste openbare structuur exclusief voor bedrijven uit de duurzame economie

Brussel, 26 april 2016 – Op een boogscheut van Thurn & Taxis en het Kanaal huldigt citydev.brussels vandaag het Greenbizz-gebouw in. Deze nieuwe structuur biedt productieateliers en incubatieruimten voor innoverende ondernemers uit de duurzame economie.

De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Fadila Laanan, Brussels staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek, Didier Gosuin, Brussels minister van Economie en Tewerkstelling, en Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu.

 

De eerste ontwikkelingspool voor duurzame economie in Brussel

Greenbizz is een initiatief van citydev.brussels, die hiervoor 16.829.773,16 euro Europese subsidies kreeg van het EFRO. Bij de werking van Greenbizz zullen verschillende openbare en private actoren betrokken zijn. Greenbizz is namelijk gegroeid uit een samenwerking tussen citydev.brussels, impulse.brussels, Leefmilieu Brussel, Innoviris en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Het hoofddoel van het project is innoverende ondernemersprojecten uit de duurzame, solidaire en kringloopeconomie in Brussel te huisvesten. Greenbizz zou snel moeten uitgroeien tot een heus ecosysteem waarin ondernemers samenwerken, ervaringen uitwisselen en samen hun doelstellingen nastreven.

In het gloednieuwe gebouw kunnen ondernemingen uit de duurzame economie terecht voor werkruimten en diensten op maat.

Zo kunnen ze hun activiteiten ontwikkelen in de productieateliers: 17 modules van 120 à 550 m² met een totale oppervlakte van 5.505 m².

Daarnaast is er een incubator van zo'n 2.800 m², waar ondernemingen administratieve diensten, begeleiding en coaching voor de ontwikkeling van hun innoverend project aangeboden krijgen. De incubatiemodules van 10 à 50 m² zijn volledig uitgerust (meubilair, telefonie en internet). De nieuwe incubator past in de regeringsstrategie die gericht is op de economische valorisatie van onderzoek en innovatie op het vlak van duurzame economie, een prioriteit van het Gewestelijk Innovatieplan.

Een duurzaam en energiezuinig gebouw

Het Greenbizz-gebouw werd ontworpen door een team onder leiding van architectesassoc. en opgetrokken door BAM Contractors. citydev.brussels organiseerde hiervoor overheidsopdrachten waarin ze hoge eisen stelde op het vlak van duurzame ontwikkeling. Tijdens de werken werd alles in het werk gesteld om de hoeveelheid bouwafval zoveel mogelijk te beperken via een optimaal beheer- en sorteersysteem. Er ging ook veel aandacht naar de keuze van de materialen: de voorkeur ging naar gezonde materialen zoals hout en cellulose. Het materiaaltransport naar de werf verliep bovendien zo ecologisch mogelijk.

De energieprestaties van het gebouw zijn voortreffelijk. De incubator is passief en de productieateliers voldoen aan de zeerlage-energienorm. De gebouwschil is uiterst geïsoleerd en luchtdicht. Greenbizz is daarenboven uitgerust met speciale ventilatie-, verlichtings- en verwarmingstechnieken. Het dak is bedekt met zo'n 1.500 m² fotovoltaïsche panelen om de ecologische voetafdruk van het gebouw nog meer te verkleinen.

Het economisch centrum van de toekomstige wijk Tivoli Green City

Greenbizz maakt deel uit van het gedeelte voor innoverende ondernemingen van het grootschalige project Tivoli Green City. Dit project heeft citydev.brussels opgezet om een nieuwe wijk te ontwikkelen die baanbrekend is op het vlak van duurzame ontwikkeling en van sociale en functiemenging in een stedelijke omgeving. Het wordt een voorbeeldwijk die bedrijfsruimte, woningen, openbare ruimten, handel en voorzieningen verenigt. citydev.brussels verkreeg zopas de stedenbouwkundige vergunningen voor de woningen. De werken daarvoor starten deze zomer.

Contacteer ons
Barbara Decamps Communication Manager, citydev.brussels
Cathy Schoels Greenbizz - Perscontact
Barbara Decamps Communication Manager, citydev.brussels
Cathy Schoels Greenbizz - Perscontact
Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een autonome openbare instelling opgericht in 1974. Ze is belast met de stedelijke ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via vastgoedprojecten.

citydev.brussels vestigt en verankert bedrijven om de economische ontwikkeling van het BHG te bevorderen. Hiertoe stelt ze de bedrijven kwaliteitsvolle vastgoedinfrastructuur ter beschikking waar ze in de verschillende stappen van hun ontwikkeling terecht kunnen. citydev.brussels biedt hen toegang tot een patrimonium van bijna 200 ha industrieterreinen en kmo-parken gespreid over 46 sites, 190.000 m² bedrijfsruimten, 8 bedrijvencentra, 4 incubators en binnenkort 3 fablabs.

Sinds 1988 bouwt citydev.brussels nieuwbouwwoningen, gedeeltelijk gesubsidieerd door het BHG en bestemd voor middeninkomens.

Tot slot is citydev.brussels als gewestelijk operator betrokken bij de verwezenlijking van complexe projecten die de productie van diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er een nieuwe dynamiek kan brengen, verenigen.

citydev.brussels
Gabrielle Petitstraat 6
1080 Brussel