Persbericht - Inhuldiging van project Piers-Schmitz

citydev.brussels huldigt Piers-Schmitz in, een tot voorbeeldgebouw uitgeroepen project met tien appartementen

Project Piers-Schmitz van citydev.brussels, vlak bij metrostation Zwarte Vijvers, verenigt milieuvoorbeeldigheid en stedelijke heropleving. Piers-Schmitz is een van die projecten die bijdragen tot de metamorfose van een gemeente in volle groei, Sint-Jans-Molenbeek.

citydev.brussels huldigt passiefproject Piers-Schmitz in Sint-Jans-Molenbeek in, in aanwezigheid van Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Françoise Schepmans, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, en Karim Majoros, schepen van Huisvesting en Gemeentelijke Eigendommen van Sint-Jans-Molenbeek.

Het gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau R²D², is volledig passief en werd door Leefmilieu Brussel uitgeroepen tot voorbeeldgebouw. Het telt tien appartementen op vier verdiepingen en een handelszaak van 160 m² op het gelijkvloers.

Piers-Schmitz kan bogen op heel wat milieutroeven: driedubbele beglazing, balansventilatie, zonnepanelen, groendak, regenwaterrecuperatie voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke delen, ecologische bouw- en afwerkingsmaterialen ...

Daarnaast wordt de gunstige bezonning aan de straatkant ten volle benut: er zijn terrassen ingericht die over de openbare ruimte hangen. Zij liggen achter een tweede gevel uit metalen traliewerk dat de zichten filtert en de privacy van de bewoners vrijwaart.

Piers-Schmitz bevindt zich in handelsgebied, pal in het historische centrum van Sint-Jans-Molenbeek. Het vormt een soort scharnier tussen de Piersstraat en de Schmitzstraat en brengt het plein helemaal in harmonie. Het project zet de voor de wijk kenmerkende, grote sociale en functionele gemengdheid, nog extra in de verf.

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, licht toe: “citydev.brussels heeft een waar titanenwerk verricht. Tussen 2013, toen de beheersovereenkomst werd goedgekeurd, en 2018 zal de instelling zo’n 1.500 woningen op de markt hebben gebracht. Het gaat daarbij om ongeveer 1.000 klassieke middelgrote woningen en zo’n 500 andere woningen, zoals sociale woningen die worden gebouwd samen met of voor rekening van de BGHM en studentenwoningen. citydev.brussels is een instrument ten dienste van het algemeen belang. Het zijn de wijken die daar wel bij varen. Piers-Schmitz is daar een lichtend voorbeeld van.”

“citydev.brussels is verheugd: met Piers-Schmitz tonen we nog maar eens dat er beweging zit in Sint-Jans-Molenbeek, dat het er gonst van de projecten! We zijn mijlenver weg van de clichés uit de internationale pers. De laatste jaren heeft citydev.brussels in de gemeente meerdere speerpuntprojecten opgestart of afgewerkt, en dat is nog maar het begin,” zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Bekijk ook de technische fiche van het project (link).

 

 

 

Technische-fiche---Piers-Schmitz-DEF.pdf

PDF - 143 Kb

Barbara Decamps

Communication Manager, citydev.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact