Persbericht - Nieuwe speerpuntsite voor productieactiviteiten in het noorden van Brussel
Economische ontwikkeling en nieuwe banen in het vooruitzicht in Haren nu citydev.brussels er een strategische site heeft gekocht
30 maart 2018
citydev.brussels heeft zopas de Gallimard-site van meer dan 22.000 m² aan de Dobbelenberg in Haren gekocht. Er kunnen tot 110 banen worden gecreëerd. De instelling zal de site ombouwen tot een park voor middelgrote en grote ondernemingen. Dat is een nieuw product in haar gamma van bedrijfsruimten.
Een strategische site in gebied voor stedelijke industrie
De site, die in de Dobbelenbergstraat 85 en de Ganzenweidestraat 303 in 1130 Brussel (Haren) ligt, bevindt zich in gebied voor stedelijke industrie. Het perceel van zo'n 2,2 hectare zit ingesloten tussen de spoorweg (Diabolo, Schaarbeek-Vorming) en het Vlaams Gewest (industriegebied van Vilvoorde). Met de Ring en de luchthaven vlakbij is de site erg vlot bereikbaar.
De site is van strategisch belang voor citydev.brussels, die er haar aanwezigheid in dit gebied in het noorden van Brussel mee verstevigt. Een andere site van citydev.brussels, met name de 1,2 hectare grote Bruul-site waarvan ze sinds 2015 eigenaar is, ligt immers aan de andere kant van de spoorweg. Met de aankoop heeft citydev.brussels dus een belangrijke troef in handen om haar ambities op het vlak van economische ontwikkeling in het Brussels gewest waar te maken. De instelling zal erop toezien dat de tewerkstelling op de site overeenstemt met haar vestigingscriteria en dat de site geen logistiek gebouw wordt dat maar weinig banen schept. Op termijn zouden er op de site tot wel 110 jobs kunnen komen.
Een nieuw product in het openbare aanbod van bedrijfsruimten: het MGO-park
“Na de kmo- en de zko-parken introduceert citydev.brussels nu een nieuw product: parken voor middelgrote en grote ondernemingen. Zoals de naam al aangeeft, zijn de modules in zo'n MGO-park bedoeld voor bedrijven die 1.000 à 4.000 m² ruimte nodig hebben. Dat is een grotere oppervlakte dan wat we al aanbieden in onze andere bedrijvenparken”, aldus Philippe Antoine, directeur-generaal van de Economische Expansie.
Op de aangekochte site was vroeger Éditions Gallimard gevestigd. De voormalige gebouwen van de uitgeverij zijn ruim 13.000 m² groot en verkeren in uitstekende staat. Het gaat om een industriegebouw met kantoren en polyvalente ruimten uit de jaren 1990 en om drie recentere industriegebouwen (10 jaar oud). De site valt zo gemakkelijk op te delen in 4 volledig losstaande industriële hallen van 1.200 m², 2.500 m², 4.200 m² en 4.100 m². Voor dit soort constructies wordt de grond er optimaal benut (grondinname van 59 %). De gebouwen kunnen worden ingedeeld op maat van de geïnteresseerde bedrijven.
Naast de moduleerbare ruimten en de optimale bouwdichtheid heeft de site nog een aantal belangrijke pluspunten. Er is plaats voor één of verschillende gebruikers. De gebouwen zijn allemaal voorzien van sectionaalpoorten, sommige hebben zelfs een eigen loskade. De vloer in glad beton kan 5 ton/m² dragen. In de hallen van 7 à 7,5 m hoog staan relatief weinig kolommen. Wie de ruimten wil gaan exploiteren, hoeft niet veel te investeren.
Nog vóór de verwerving van de site ging citydev.brussels al proactief op zoek naar potentiële kandidaten om ze te bezetten. En ze vond die ook. Een Brusselse kmo die horecamateriaal produceert, heeft haar interesse om een deel van de site te gebruiken, al bevestigd. Het bedrijf zal er zijn intrek nemen via een flexibele, tijdelijke bezettingsovereenkomst. Zo kan deze productieactiviteit zich ontplooien en kan er tegelijk worden gewerkt aan de herontwikkeling van de site (opsplitsing van de nutsvoorzieningen en herdimensionering van de ruimten). De commercialisering van de andere ruimten zal iets vóór de levering en het einde van de werken in de zomer van 2019 starten.
“Met deze aankoop vervolledigt citydev.brussels niet alleen haar aanbod aan vastgoedoplossingen voor ondernemingen, maar stemt ze het ook af op de nieuwe economische uitdagingen: er is nood aan moduleerbare sites, die flexibel genoeg zijn om bijvoorbeeld door meerdere bedrijven te kunnen worden gebruikt. We blijven in het Brussels gewest inzetten op modernere economische overheidstools die alsmaar beter inspelen op de behoeften van de ondernemers”, legt Didier Gosuin, Brussels minister van Economie en Tewerkstelling, uit.