Persbericht - Overzicht van het kantorenpark nr. 37
Leegstand 2016 in Brussel en focus op de Zuidwijk
16 mei 2017
De Brusselse kantoorvoorraad is in 2016 voor het derde jaar op rij afgenomen (- 2,5 % ten opzichte van 2013). De leegstand in het gewest blijft desondanks op het niveau van 2015: 7,9 %. In de Zuidwijk stijgt de leegstand van 6,8 % naar 8,4 %.
Focus op de Zuidwijk
De Zuidwijk, de wijk rond het Zuidstation, is in wezen geen uitgesproken kantorenwijk. De kantoren in de Zuidwijk maken allemaal samen immers maar 4 % van de Brusselse voorraad uit. 36 % van de kantoren wordt ingenomen door besturen, voornamelijk federale overheidsdiensten die zich bezighouden met de sociale zekerheid, werkgelegenheid en gezondheidszorg (93 %).
De NMBS-groep is de tweede grote motor van de wijk. De dochters van de groep en de verbonden ondernemingen bezetten er samen zo’n 147.936 m². Verder gebruiken de leveranciers en dienstverleners van de NMBS en andere specifieke spoorweginstanties nog eens 16.923 m² kantoren. Dat geeft een totaal van 164.859 m².
De Zuidwijk is niet uitgegroeid tot de internationale zakenwijk die ze moest worden. Enkel een aantal Franse bedrijven, zoals Celio International en Lactalis, hebben er zich gevestigd wegens de vlotte verbinding met de Parijse metropool. De financiële sector is vrijwel afwezig.
De Zuidwijk had lang het laagste leegstandscijfer van heel het gewest, maar de leegstand neemt er nu jaar na jaar toe. In 2016 stond 8,4 % van de kantoren leeg, tegenover 6,8 % in 2015.
De Zuidwijk kijkt vandaag hoopvol uit naar nieuwe ontwikkelingen. Die zitten vervat in het richtschema voor de Zuidwijk, dat de gewestregering in 2016 goedkeurde. Zo zouden er op termijn kantoren, maar ook openbare ruimten, woningen, voorzieningen en winkels bijkomen. Bovendien zouden de kantoren in de Tweestationsstraat binnenkort volledig herontwikkeld worden: een aantal grote sites die voorheen in gebied voor stedelijke industrie lagen en nu in ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO), lopen almaar leger.
Leegstand en verloop in Brussel
Net als de voorbije jaren is de gecommercialiseerde leegstand stabiel. Hij blijft op het niveau van 2015 (7,9 %). De beschikbaarheid en de voorraad dalen in gelijke mate. In het Central Business District (de Zuidwijk, de Noordwijk, de Vijfhoek, de Europese wijk en de Louizawijk) daalt de leegstand van 6,5 % naar 6,3 %. In de gedecentraliseerde wijken (de eerste en de tweede kroon) verandert het beschikbaar volume bijna niet.
Voor het derde jaar op rij neemt de kantoorvoorraad in het gewest af. In 2016 gaat het om een heuse daling met 231.234 m². Die afname is zowel in het CBD als in de gedecentraliseerde wijken zichtbaar. In de Louizawijk daalt de voorraad enorm (- 4,2 %) door de verschillende transformaties die er plaatsvonden. Daarmee zakt de kantoorvoorraad in de op drie na grootste kantorenwijk van Brussel onder het miljoen vierkante meter.
De voorraad ging de afgelopen drie jaar in dalende lijn en de leegstand bleef de voorbije vijf jaar erg stabiel. In 2017 zal de Brusselse kantorenmarkt evenwel evolueren. Er komen zeer grote nieuwe kantoren bij en de nieuwe gebruikers daarvan zullen voor het einde van het jaar verhuizen. Daardoor neemt de voorraad enorm toe. Tegelijkertijd stijgt ook de leegstand: door het vertrek van die gebruikers komen hun huidige kantoren leeg te staan. De transformaties, die worden voortgezet, kunnen dat niet compenseren, tenzij de brexit nieuwe gebruikers naar Brussel brengt.