Persbericht

Ingehuldigd: woonproject CityGate I – Grondels en bicommunautair geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum

Brussel, 21 maart 2023 - Vandaag werd CityGate I - Grondels in Anderlecht ingehuldigd, met Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Alain Maron, minister van Sociale Actie en Gezondheid, Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, en alle projectpartners.

CityGate I - Grondels maakt deel uit van het grootschalige CityGate-programma van citydev.brussels, dat de Biestebroekwijk ingrijpend zal veranderen over meer dan 130.000 m². Dankzij de bouw van sociale en koopwoningen en de ontwikkeling van voorzieningen, economische activiteiten en openbare ruimten zal de wijk uitgroeien tot de spil tussen de Kuregemwijk, het Zuidstation en de toekomstige projecten aan het kanaal.

Het project is het resultaat van een primeursamenwerking tussen citydev.brussels en Solidarimmo, die allebei bouwheer zijn, en Dokters van de Wereld België. Naast 35 geconventioneerde woningen is er een geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum van 1.500 m². Dat centrum zit op de benedenverdieping. Het werd gefinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO): het kreeg 3.000.000 euro in het kader van de programmering voor 2014-2020. Europa en het Brussels Gewest namen daarvan elk de helft voor hun rekening.

Promotor Louis De Waele Immo stond samen met een multidisciplinair team, met onder meer architectenbureau BAEB, in voor het ontwerp en de bouw van CityGate I - Grondels. Dé architecturale troef van het project? De hoefijzervorm van het gebouw. Die vorm zorgt ervoor dat de bewoners aan de binnenkant van het huizenblok de nodige privacy hebben en geen hinder ondervinden van de nabije spoorlijn.

Het gebouw van CityGate I - Grondels is passief en de bewoners kunnen gebruikmaken van 8 serres en groene ruimten op het dak. Dankzij de uitstekende isolatie en de zonnepanelen verbruikt het project weinig energie. Zo is er voor de verwarming geen gas nodig en stapt het project dus volledig af van fossiele brandstoffen.

Het project omvat daarnaast ook het eerste bicommunautair geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum (GWGC) waarvoor wijkgezondheidscentrum Medikuregem het zorgaanbod invult. Het GWGC moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek waar eerstelijnszorgverstrekkers, sociale dienstverleners en buurtbewoners zullen samenwerken. Bedoeling is om vanuit een gedeelde visie interdisciplinaire diensten en activiteiten aan te bieden, en het zorgaanbod voortdurend af te stemmen op de behoeften in de wijk.

Het centrum geeft rechtstreeks uit op het toekomstige Grondelsplein. Dat zal trouwens snel voorlopig worden ingericht dankzij een samenwerking tussen de gemeente Anderlecht, citydev.brussels en Louis De Waele Immo.

Rudi Vervoort, Brussels minister-president: “Grondels illustreert perfect de prioriteiten van mijn beleid voor de stad en een solidaire, duurzame territoriale ontwikkeling. We willen namelijk dat mensen gemakkelijker een eigen woning kunnen kopen in het Brussels Gewest – daarvoor is en blijft woningen bouwen één van de oplossingen. Dit project maakt bovendien nog eens duidelijk dat je geconventioneerde woningen kan bouwen die aan hoge eisen voldoen! Verder komt hier het grootste geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum in ons gewest. Dat centrum, dat is gebouwd met EFRO-middelen, geeft concreet invulling aan onze visie: we willen een stadsgewest dat de burger voorop plaatst, door onder meer te garanderen dat iedereen toegang heeft tot eerstelijnsgezondheidszorg!

Alain Maron, Brussels minister van Sociale Actie en Gezondheid: “Ditgeïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum is precies wat we met het Brussels geïntegreerd welzijns- en gezondheidsplan voor ogen hebben. Onze visie? Breng zorgverstrekkers en maatschappelijk hulpverleners samen zodat burgers complete begeleiding op maat krijgen.”

“CityGate I - Grondels slaat een brug tussen de oude en de nieuwe Biestebroekwijk. Het hele project, maar vooral het geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum, spelen zeker en vast in op een behoefte in deze wijk en zullen dus erg positief bijdragen tot haar heropleving”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

CSSI - GWGC presentation.pdf

PDF - 162 Kb

Over.pdf

PDF - 82 Kb
Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Geneviève Planchard

communication, FEDER

Muriel GONCALVES

Senior Communication Officer, Dokters van de Wereld

Jamal YASSINE

Chargé de Projets Immobiliers, Solidarimmo

Katrien van Remortel

coordinatrice de projet, Medikuregem

 

 

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met