Persbericht

Einde van de werken aan Go West: eerste stap in de heropleving van de Weststationwijk

Het Go West-project met zijn 31 woningen en crèche is klaar. Go West vormt een aanvulling op naburig project Ekla, maar ook en vooral de start van een hele ommezwaai voor de Weststationwijk in Sint-Jans-Molenbeek. De coronacrisis heeft de werken niet meer dan 15 dagen vertraagd.

Go West en buur Ekla

Go West ligt in Sint-Jans-Molenbeek tussen de Ninoofsesteenweg, de Pierre Van Humbeekstraat en de Edmond Bonehillstraat. Makkelijk bereikbaar dus, op de kruising van verschillende tram-, bus- en metrolijnen in de Weststationwijk. Go West maakt deel uit van een groter programma van projectontwikkelaar Revive, specialist in de herontwikkeling van brownfields. Waar vroeger brouwerij Vandenheuvel was gevestigd, ontwikkelde Revive Ekla (naar de naam van een van haar bieren):  een project van 22.000 m² met een hotel, winkels, kantoren, een basisschool en een woontoren.

In 2013 kocht citydev.brussels van Revive een naburig lapje grond om er samen met projectontwikkelaar Ciril en architectenbureau A2M Go West te ontwikkelen: 31 doorzonappartementen (of met minstens 2 gevels en een terras), een crèche voor 36 kindjes en een winkel van 45 m².

Startschot voor een totale heropleving

Go West geeft het startschot voor de herwaardering van de hele Weststationwijk. De Brusselse regering keurde net in tweede lezing het richtplan van aanleg (RPA) voor de wijk goed.

Dat RPA telt een hele rist grote doelstellingen. De site ontsluiten richting de omliggende wijken en de rest van de stad. Er doorsteken voorzien voor zachte mobiliteit. Nieuwe constructies neerpoten (90.000 m²) met 50 % woningen, waaronder voornamelijk publieke woningen. Productieactiviteiten, winkels en voorzieningen integreren, waaronder één grootstedelijke voorziening. En ook nog kwaliteitsvolle en voor de bewoners toegankelijke groene ruimten, waaronder een park van minstens 3 hectare.

De Brusselse regering vroeg citydev.brussels om op te treden als coördinator voor de Weststationwijk.

De instelling sloot al een partnerschap met de NMBS om de zone concreet, snel en doeltreffend te kunnen ontwikkelen - ze is al veel te lang een hinderpaal in de stad. Dankzij dat partnerschap komt er binnenkort een eerste samenwerking voor tijdelijk gebruik met Leefmilieu Brussel. Zo waait er zo snel mogelijk een nieuwe wind door de site en wordt ze breder toegankelijk voor bewoners, die er voorlopig maar beperkt toegang toe hebben, via het tijdelijke project MolenWest.

Minister-president Rudi Vervoort: “Naast het richtplan van aanleg voor het grote stuk braakland van het Weststation, houdt stadsvernieuwing ook projecten in als dit, die zich op kleinere schaal in de wijken nestelen. Door zijn schouders mee onder deze transformatie te zetten, zorgde het gewest dat er een crèche en betaalbare woningen kwamen op de vroegere industriesite.

Go West is een topproject op een erg complexe grond – dus hoedje af voor de architecten en de bouwaannemer. Om dat soort uitdaging aan te gaan, heb je een sterk partnerschap nodig. Het is een voorsmaakje van de enorme uitdagingen die ons in het Weststationgebied nog wachten. citydev.brussels zal zich er de komende jaren volop inzetten om het braakland om te toveren tot een aantrekkelijk gemengd project dat jobs oplevert, diensten en voorzieningen aanbiedt en tegelijk ook de kaart trekt van betaalbare, kwaliteitsvolle woningen", zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

 

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met