Persbericht - Tivoli GreenCity sleept RES Award in de wacht

Brussels project bekroond door Vlaamse vastgoedsector

Gisterenavond viel Tivoli GreenCity, de grootste duurzame wijk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in de prijzen op de eerste Knokse editie van de Realtybeurs: het verzilverde de Real Estate Society Award in de categorie (Semi-)Public Development.

Alweer een prijs voor Tivoli GreenCity! Het project kwam als winnaar uit de bus voor ‘(Semi-)Public Development’, een van de drie categorieën van de RES Awards. De Real Estate Society (RES) is de alumnivereniging van de Executive Master in Vastgoedmanagement van de Antwerp Management School. Doel van de vereniging is de vastgoedmarkt te professionaliseren. RES organiseert deze tweede editie van de RES Awards tijdens Realty 2019.

De RES Awards bekronen drie uitzonderlijke vastgoedprojecten in residentieel, (semi-)publiek en institutioneel vastgoed die uitblinken in architectuur, duurzaamheid en toegevoegde maatschappelijke waarde. De jury kondigde de winnende projecten aan op 19 september, tijdens de befaamde vastgoedbeurs Realty die voor het eerst in Knokke georganiseerd werd.

Tivoli GreenCity omvat 397 woningen, waarvan 271 geconventioneerde woningen (citydev.brussels) en 126 sociale huurwoningen (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij/Lakense Haard). Er zijn ook twee crèches met elk 62 plaatsen en 770 m² voor professionele activiteiten. De infrastructuur bestaat uit ongeveer 10.000 m² openbare ruimten: drie nieuwe straten, een plein van 2.000 m² met bomen en een promenade van 1.000 m².

Tivoli GreenCity wil een voorbeeldwijk zijn op het vlak van duurzame ontwikkeling, sociale en functionele gemengdheid en integratie in een dichte, gemengde stadsomgeving.

Een goed resources- en energiebeheer is een van de hoekstenen van het project. Alle gebouwen zijn passief en minstens 35 % van de woningen voldoet aan de nulenergienorm. Warmte-krachtkoppeling, fotovoltaïsche panelen, grijswaterbehandeling en een stadsverwarmingsnet houden de ecologische voetafdruk van de nieuwe wijk zo klein mogelijk. Het project werd volledig ontworpen door de tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole) en verwezenlijkt door Parbam.

Dankzij haar waaier aan milieukwaliteiten is de wijk zelfs in de running om het duurzaamste project ter wereld te worden naar BREEAM-normen (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method).

Het economische deel van het project, greenbizz.brussels, opende al in april 2016 de deuren. Daar is een incubator gevestigd voor bedrijven en start-ups met groene, duurzame of milieuprojecten.

‘Dit is de derde prijs die ons project, Tivoli GreenCity, wegkaapt. Deze nieuwe erkenning van de Vlaamse vastgoedsector is een pluim op de hoed van al onze teams en alle partners die hebben meegewerkt aan deze ambitieuze nieuwe voorbeeldwijk met grote toegevoegde maatschappelijke waarde’, zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

 

 

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met