Persbericht

Flora II: zo'n 110 geconventioneerde woningen onder erfpachtstelsel in Sint-Lambrechts-Woluwe

citydev.brussels schrijft een promotieopdracht uit voor Flora II, een project in het noorden van Sint-Lambrechts-Woluwe. De primeur: voor het eerst zullen de woningen aan de man worden gebracht onder de erfpachtformule.

Flora II ligt in bijzonder bestemmingsplan Gouddal. In het project komen er zo’n 110 geconventioneerde woningen, naast minstens 300 m² vrije bestemmingen en ongeveer 2.400 m² OCMW-woningen van de gemeente. citydev.brussels wordt gedelegeerd bouwheer voor die OCMW-woningen. Bedoeling is om voor ouderen met afnemende autonomie een nieuw opvangcentrum te bouwen waar ze kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven en de ondersteuning krijgen van een multidisciplinair psychosociaal team. Daarvoor moeten er op de nieuwe locatie zes appartementen komen voor zo’n 30 mensen, met gemeenschappelijke ruimten en aangepaste dienstlokalen.

Met erfpacht gemakkelijker een eigen woning

Om het hoofd te bieden aan de stijgende materiaalprijzen in de bouwsector en het tekort aan gronden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft citydev.brussels haar methode voor de commercialisering van haar toekomstige woningen herbekeken en gaat ze gebruikmaken van erfpacht. Die aanpak past in de opdracht die de gewestregering haar toevertrouwde om huisvesting te creëren en daarbij het eigendomsrecht te splitsen.

Wat dat concreet wil zeggen? Als een koper een woning aanschaft, koopt die de constructie in volle eigendom, en wordt er voor de grond een erfpachtrecht gevestigd ten gunste van de koper. De grond blijft dan eigendom van citydev.brussels. De constructie wordt dus losgekoppeld van de grond, wat de aankoopprijs verlaagt. Het erfpachtrecht loopt 50 jaar en is verlengbaar tot 99 jaar. De eerste twintig jaar van het erfpachtrecht betaalt de koper een canon van 1 % van de venale waarde van de grond. Als de koper de toegangsvoorwaarden van citydev.brussels daarna blijft naleven (hij blijft in het goed wonen, of verhuurt of verkoopt het onder de voorwaarden die gelden in de eerste twintig jaar), blijft het sociale tarief van 1 % behouden. Zo niet wordt het verhoogd tot 4 % van de grondwaarde.

Erfpacht is een win-winformule: voor de kopers is het betaalbaarder en de grond blijft op lange termijn in handen van het gewest.

Flora II is het eerste citydev.brussels-project dat die formule zal hanteren.

Geconventioneerde woningen in de tweede kroon

De herontwikkeling van de Flora-site in Gouddal (vlak bij de Atticastraat, het Eurorondpunt en de Marcel Thirylaan), volgt uit de opdracht die de Brusselse Hoofdstedelijke Regering in 2017 delegeerde aan citydev.brussels. Die herontwikkeling omvat twee fases. Flora I wordt gerealiseerd in het kader van de projectoproep van 2019 in samenwerking met Eiffage Development. De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor 64 woningen, waarvan 39 geconventioneerde woningen, wacht op goedkeuring. Binnenkort zal Flora II de wijk dus aanvullen met om en bij de 110 geconventioneerde woningen en 30 opvangplaatsen voor het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact