Persbericht

NovaCity I in Anderlecht is klaar: een zevende kmo-park voor citydev.brussels, 63 nieuwe woningen en een state-of-the-artmix van functies in de hoogte

Vandaag is het eerste deel van de nieuwe gemengde wijk NovaCity officieel ingehuldigd. Minister-president Rudi Vervoort, staatssecretaris Barbara Trachte en burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps woonden het event ook bij. Het project tovert een stuk braakland in het zuidwesten van Anderlecht om in een levendige buurt met 16 ateliers voor kmo’s, 63 woningen en gezellige gemeenschappelijke ruimten. Dankzij de buitengewone mix van functies in de hoogte hebben wonen en werken elk hun plek op de site. Het kmo-park op NovaCity is het tweede dat citydev.brussels inhuldigt in nog geen 9 maanden tijd.

Verticale gemengdheid, of hoe samenleven een hele uitdaging is

NovaCity I is het resultaat van een samenwerking tussen citydev.brussels (aanbestedende overheid en initiatiefnemer) en Kairos/Wolito (promotor). Het ontwerp is van de hand van de tijdelijke vereniging van architectenbureaus BOGDAN & VAN BROECK, DDS+ en Atelier EOLE Paysagistes. BAM Interbuild en Galère stonden in voor de bouw.

Dit project is een belangrijke stap naar meer functionele gemengdheid in Brussel: het mixt functies in de hoogte en slaat zo resoluut een heel nieuwe weg in. De geconventioneerde woningen staan op het dak van de ateliers in het kmo-park. Op dat dak zijn er ook ruimten waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Drie gebouwen met lichtgroene gevels geven de nieuwe wijk een sterke identiteit. Het kmo-park is 7.520 m² groot. De 16 moduleerbare ateliers van 400 à 500 m² zonder niveauverschillen zitten onderin die drie gebouwen. Het woongedeelte van het project telt 63 woningen, gespreid over 5 gebouwen. De woningen zijn gebouwd op de ateliers voor kmo’s en met elkaar verbonden via galerijen. In de kmo-ateliers is er een kantoormezzanine. Die vormt een geluidsbarrière voor de woningen erboven.

De daken worden ten volle benut: er zijn gedeelde ruimten, zoals terrassen, moestuinen, een serre en een speelplein. In elke collectieve ruimte is er groen. Verder zijn er in het project ook twee nieuwe straten, een openbaar plein aan de Bergensesteenweg en overal showrooms op straatniveau. Dat alles moet het contact tussen de bewoners van de woningen, de gebruikers van de ateliers en de omwonenden bevorderen.

De manier waarop de verschillende functies zijn ingeplant zorgt ervoor dat er een symbiose ontstaat. Allemaal in het teken van gemoedelijkheid en samenleven.

De nieuwe gezinnen kunnen vanaf eind januari 2023 hun woning in. De kmo-ruimten komen in het eerste kwartaal van 2023 op de markt.

De ateliers voor kmo’s zijn trouwens gebouwd met geld van het Brussels Gewest en het EFRO (programmering 2014-2020). De bedrijven die er hun intrek nemen, moeten daarom passen in de prioriteiten van het operationele EFRO-programma, en dan vooral in de prioritaire as die het ondernemerschap wil versterken en de ontwikkeling van kmo's in de groeisectoren wil verbeteren. De kmo’s in NovaCity I moeten meewerken aan de specifieke doelstelling om nieuwe activiteiten te creëren die jobs opleveren, ook in de sociale economie.

NovaCity I is dus een geslaagde mix van functies in de hoogte, maar het innoveert nog op een ander front. citydev.brussels voert er namelijk een van de pilootprojecten uit haar beheersovereenkomst voor 2021-2025 uit: van de 63 woningen houdt ze er vijf in portefeuille. Die gaat ze verhuren aan de medewerkers van de kmo’s. Met die ‘bedrijfswoningen’ test citydev.brussels een nieuwe manier om Brusselaars dicht bij hun werkplek te laten wonen. Zo bouwt ze concreet mee aan de 15 minutenstad.

NovaCity, een nieuwe gemengde wijk in twee fasen

Met NovaCity herontwikkelt citydev.brussels een groot stuk braakland van 2 hectare in het zuiden van Anderlecht. De site ligt op het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) in sterk gemengd gebied. Er moest dus een gemengde wijk komen. Een ontwikkelingsschema verdeelt het perceel in twee zones. Die worden apart ontwikkeld.

De tweede fase van het project staat al in de startblokken. citydev.brussels wijst normaal gezien in de komende maanden het team aan dat NovaCity II zal bouwen.

NovaCity I en II zullen samen een echt stadsdeel op zich vormen.

Op termijn komen er in de NovaCitywijk 200 geconventioneerde woningen, allemaal passief- en soms zelfs nulenergiewoningen Deze kaderen in het globaal huisvestingsbeleid van het Brussels Gewest dat ik met name vanuit mijn bevoegdheden inzake stadsvernieuwing als één van mijn grootste prioriteiten beschouw. Ik ben verheugd dat ik vandaag kan langskomen om de eerste 63 woningen in te huldigen, met in totaal meer dan 7.500 m² woonoppervlakte. NovaCity is onderdeel van een model voor duurzame stadsontwikkeling dat ik voor ons Gewest voorsta. Het project bevindt zich tussen stad en natuur, tussen werk en wonen, een stadsdeel met een eigen identiteit”, aldus Minister-President Rudi Vervoort.

Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie: “De uitbreiding van de beschikbare oppervlaktes voor productieve activiteiten in Brussel is een noodzaak om aan de behoeften van de sector te voldoen en opkomende activiteiten te ondersteunen. In die zin ben ik verheugd met de inhuldiging van dit nieuwe KMO-park, dat volledig in de lijn ligt van de economische overgangsstrategie van het Gewest, de Shifting Economy. Deze strategie richt zich met name op de verplaatsing van een deel van onze economie.

Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps legt uit:Werkgelegenheid in de stad bewaren en tegelijkertijd de leefomgeving van de inwoners verbeteren is een uitdaging. NovaCity is een vernieuwend project dat gebaseerd is op de drie assen van duurzame ontwikkeling: een mix van economische functies in een stedelijke omgeving waarborgen, een grotere sociale mix creëren door huisvesting toegankelijk te maken en rekening houden met de ecologische overgang. Een groot succes dus voor Anderlecht!”

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, is in zijn nopjes: “Dit project is een sterk staaltje architectuur en het huisvest ons zevende en grootste kmo-park. Maar NovaCity is ook op een ander vlak een mijlpaal. Het bewijst dat het Brussels Gewest de visie uit het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) kan omzetten in iets concreets. Het toont hoe we de ontwikkeling van ondernemingsgebieden in stedelijke omgeving (OGSO’s) moeten aanpakken en ook dat productieactiviteiten wel degelijk hun plek hebben in een gerenoveerd, aantrekkelijk stadsweefsel met betaalbare woningen.”

Fiche Technique NovaCity - citydev.brussels.pdf

PDF - 753 Kb
Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact