Persbericht

citydev.brussels schrijft nieuwe projectoproep uit om te voldoen aan de vraag naar koopwoningen in het Brussels Gewest

citydev.brussels kondigt een zevende projectoproep aan voor projecten met 20 tot ruim 100 geconventioneerde woningen. Doel is efficiënt samenwerken met de privésector om te voldoen aan de vraag naar nieuwbouwkoopwoningen in het Brussels Gewest. Nieuw deze editie? Circulaire criteria en erfpacht. ​ ​

Wat is een projectoproep?

citydev.brussels schrijft projectoproepen uit. Goed, maar wat betekent dat nu precies? Wel: citydev.brussels gaat in zee met promotors die een woonproject op stapel hebben staan en dat deels of volledig willen bestemmen voor geconventioneerde woningen voor middeninkomens.

Net als bij onze andere publiek-private samenwerkingen staat de promotor in voor de ontwikkeling en financiering van het project. citydev.brussels geeft dan weer subsidies vrij naarmate de werken vorderen. Het voordeel voor de promotor? Hij weet dat de geconventioneerde woningen verkocht raken aan de vele kandidaat-kopers van citydev.brussels.

Drie categorieën

citydev.brussels schrijft drie categorieën projectoproepen uit, die elk nog eens onderverdeeld zijn in twee soorten: bouwen op grond die moet worden gesaneerd, en bouwen op schone grond.

De eerste categorie is voor projecten met 20 tot 50 geconventioneerde woningen, de tweede voor projecten met 51 tot 100 geconventioneerde woningen en de derde voor projecten met meer dan 100 geconventioneerde woningen. Anders dan bij de vorige edities van de projectoproep zijn sociale gemengdheid (geconventioneerde woningen samen met woningen tegen vrije prijs of sociale woningen) en een diversiteit van bestemmingen (winkel, crèche ...) in de voorgestelde projecten nu niet verplicht. citydev.brussels blijft ze wel erg op prijs stellen. ​

citydev.brussels selecteert de voorgestelde projecten op basis van de prijs en de kwaliteit op het vlak van stedenbouw, architectuur en duurzame ontwikkeling. Doorslaggevend in de selectie is dit keer ook circulariteit. Zet het project in op het hergebruik van materialen? Kan het later een nieuwe bestemming krijgen zonder dat het hoeft te worden gesloopt?

Ook nieuw: citydev.brussels gaat de projectgrond kopen en werken met een erfpachtrecht. Woningen bouwen via splitsing van het eigendomsrecht, het is een van de pilootprojecten uit haar beheersovereenkomst. Zo blijft grond in het Brussels Gewest in overheidshanden én kunnen mensen een betaalbare woning kopen in een zone waar grond duur is.

Projectoproepen, een succesverhaal

Eerdere projectoproepen mondden uit in de gunning van heel wat projecten: Ducuroir in Vorst (2010, 32 geconventioneerde woningen), CityDox in Anderlecht (2015, 99 geconventioneerde woningen), Nautica in Anderlecht (2016, 43 geconventioneerde woningen), M-Square in Sint-Jans-Molenbeek (2016, 45 geconventioneerde woningen), Greenwood in Sint-Lambrechts-Woluwe (2020, 39 geconventioneerde woningen) en Move’Hub in Sint-Gillis en Anderlecht (2020, 102 geconventioneerde woningen, teruggebracht tot 62). In totaal zijn dat 320 woningen.

Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact