Persbericht

Promotieopdracht voor NovaCity II gegund - 118 publieke woningen in de duurzame nieuwbouwwijk waar wonen, werken en samenleven hand in hand gaan

citydev.brussels gunt de promotieopdracht voor NovaCity II aan Eiffage Development, dat zal samenwerken met POLO Architects, Espace Architectes en landschapsarchitect CD Plus. NovaCity II is om verschillende redenen een bijzonder project: de lat ligt op 100 % nulenergiewoningen, er komen dakmoestuinen en gedeelde tuinen in de huizenblokken, de verschillende bouwvolumes zijn op maat van de wijk, het project heeft circulaire ambities en er is aandacht voor zachte mobiliteit in de wijk. De werken zouden begin 2025 moeten starten.

NovaCity II - het woongedeelte van de wijk

NovaCity II ligt aan de kant van Bergensesteenweg. Dit project omvat voornamelijk woningen, met op de begane grond ook een wijkantenne die de gemeente beheert en enkele winkels. Een openbare weg in T-vorm en een openbaar plein zorgen voor structuur. NovaCity II is opgedeeld in 4 kavels: er komen 118 geconventioneerde woningen met 1 tot 4 slaapkamers, 1.155 m² winkels op kavels 1 en 2, en op kavel 4 een 384 m² grote wijkconciërgerie (de gemeente zal die beheren). Het architecturale leidmotief reikt verder dan het project zelf, en is op maat van de wijk. De aangepaste volumes en de rijke en gevarieerde architectuur vormen namelijk een subtiel samenspel met NovaCity I en het bestaande weefsel.

Nog een bijzonderheid: er komt een innovatief koolstofarm warmtenet, en er kan een energiegemeenschap worden opgezet om energieoverschotten te delen. Een geothermisch warmtepompensysteem produceert thermische energie en zorgt voor koeling (free cooling). Er is dus geen extra koelinstallatie nodig. Het systeem wordt aangedreven door elektrische energie die afkomstig is van fotovoltaïsche zonnepanelen, en thermische zonnepanelen zorgen voor het thermische evenwicht van het grondwater. Met zijn verwarmings- en koelsysteem stapt het project volledig af van fossiele brandstoffen. Tal van gedeelde buitenruimten (collectieve moestuinen, tuinen, een openbaar plein) stimuleren samenleven en biodiversiteit, met duurzame ontwikkeling als leidraad.

NovaCity als geheel

NovaCity beslaat een deel van het huizenblok gevormd door de Klaverstraat, de Bergense Steenweg en de Lennikse Baan. In het zuiden wordt de site begrensd door de spoorweg. Het perceel van zo'n twee hectare is in het GBP ingekleurd als sterk gemengd gebied.

Voor de herontwikkeling van dit huizenblok is een masterplan opgesteld dat de site opdeelt in twee zones: NovaCity I en NovaCity II. Het ontwikkelingsschema voor de hele site stelde verschillende bestemmingen voor: een kmo-park, geconventioneerde koopwoningen, winkels en een voorziening. Bedoeling van het masterplan was om die verschillende bestemmingen samen te brengen dankzij een harmonieuze inplanting met aparte circulatieruimten en ingangen voor de verschillende bestemmingen.

Het eerste deel van deze nieuwe gemengde wijk, NovaCity I, werd ingehuldigd in december 2022. Hier vind je een buitengewone mix van gestapelde functies: 16 moduleerbare ateliers van 400 à 500 m² zonder niveauverschillen, 63 woningen en gezellige gemeenschappelijke ruimten toveren een stuk braakland in het zuidwesten van Anderlecht om tot een levendige buurt. ​ ​

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: "NovaCity moet je als geheel bekijken want het is een antwoord op maat van de stad: het speelt in op de noden qua betaalbare woningen (244 eenheden in totaal), diensten voor de bevolking en productieruimten voor kwaliteitsvolle jobs. De indeling en interactie van die verschillende functies creëren een stedelijke intensiteit die voldoet aan de maatstaven van de 15 minutenstad."

Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact