Persbericht

CityCampus - Nieuwe wijk op een boogscheut van CERIA/COOVI

Vernieuwende verticale functiemenging: sociale woningen, studentenwoningen én productieruimten voor de agrovoedingssector

Vandaag werd een nieuwe gemengde wijk ingehuldigd met minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Rudi Vervoort, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou, burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps en alle partners van het project.

CityCampus werd ontwikkeld door citydev.brussels in samenwerking met de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), de Anderlechtse Haard en verschillende privépartners, waaronder Van Roey Vastgoed, architectenbureaus Binst Architects en ORG Permanent Modernity en beheerder Heres.

Op 1,7 hectare in sterk gemengd gebied komt dit project een braakliggende industriesite nieuw leven inblazen. De vorige gebruiker staakte er zijn activiteiten in 2007.

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: “CityCampus past perfect in het rijtje projecten die een waardevolle impuls geven aan de wijken waarin wij investeren. citydev.brussels is met glans geslaagd in de uitdaging om woongelegenheid en productieactiviteiten met elkaar te combineren en dat midden in een buurt waar zich ook enkele topscholen bevinden. En met de omvorming van een vroeger industrieterrein tot een groene ruimte is wat niemand voor mogelijk had gehouden, toch gebeurd! Op die manier draagt dit project bij tot een vernieuwende en kwaliteitsvolle mix van functies in ons stadsgewest. Dit is het soort leefomgeving dat ik graag tot stand zie komen.

Het achtste operationele kmo-park, specifiek voor agrovoeding

CityCampus telt 18 kmo-ateliers, hoofdzakelijk voor agrovoedingsbedrijven. Die strategische keuze houdt verband met de ligging vlak bij CERIA en COOVI en door de erg grote vraag naar dat soort ruimten in de sector. De ateliers komen op de begane grond van het hoofdblok. Ze krijgen een aparte in- en uitgang binnen in het huizenblok.

De ateliers blijven in handen van citydev.brussels, die ze binnenkort verhuurt volgens haar nieuwe erkenningscriteria en met incentives om bedrijven zich te laten inzetten voor de circulaire, duurzame economische transitie.

Dit is het achtste kmo-activiteitenpark van citydev.brussels, die dan ook trots is dat ze de doelstelling van tien kmo-parken tegen 2025 binnen handbereik heeft, want er zijn nog twee andere kmo-parken in aanbouw (Copernic en Stevin).

Barbara Trachte, staatssecretaris van Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek: “De verhuizing van een aantal productieactiviteiten naar het hart van het Brussels Gewest maakt deel uit van Shifting Economy, de economischetransitiestrategie van het gewest. Met CityCampus en het achtste kmo-park helpt citydev.brussels de producenten dichter bij de consumenten te brengen en zo de veerkracht van de Brusselse economie te vergroten. Het verheugt me dat dit op meer dan één vlak vernieuwende kmo-park de kaart trekt van de agrovoeding, want die sector loopt over van de lokale, duurzame initiatieven die staan te popelen om door te groeien.

70 sociale woningen en bijna 300 studentenwoningen

Het project biedt ook 70 publieke sociale woningen die de Anderlechtse Haard gaat beheren voor de BGHM.

Van die 70 zijn er 44 appartementen op de verdiepingen boven de kmo-ateliers en 26 eengezinswoningen met tuin in een apart huizenblok.

Boven op de kmo-ateliers vinden we ook 293 studentenwoningen. Privébeheerder Heres gaat die aan de man brengen en uitbaten. De studenten hebben toegang tot groene ruimten en een gedeeld terras op het dak.

Dankzij de 70 sociale woningen van CityCampus komt citydev.brussels nog dichter bij haar doelstelling om 1.000 publieke woningen op de markt te brengen tegen 2025.

Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Huisvesting, vult aan: “Deze nieuwe gemengde wijk is de vrucht van een prachtige samenwerking tussen twee gewestelijke openbare operatoren, citydev.brussels en de BGHM. Zo kunnen we vandaag 70 nieuwe sociale woningen en 300 studentenwoningen aanbieden. Het project illustreert perfect het soort sociale woningen dat we willen bouwen: kwalitatief, duurzaam en energiezuinig, met kwaliteitsvolle gemeenschappelijke ruimten in een heropgewaardeerde wijk. Deze nieuwe wijk voldoet in alles aan de doelstellingen die de regering nastreeft: een perfect evenwicht tussen verdichting en groene ruimten, harmonieuze sociale gemengdheid en een stimulerende omgeving door de aanwezige kmo’s.

Een architecturaal ontwerp met heel wat troeven

De architectuur is ontworpen om de interacties te bevorderen tussen de verschillende functies. Er is een nieuwe, met bomen omzoomde voetgangersstraat aangelegd als verbinding tussen de productieactiviteiten, de nieuwe woningen en de bestaande wijk. Dankzij de kmo-ateliers met grote vitrines aan die straat, creëren we een verrijkende dynamiek voor alle voorbijgangers.

Om de lawaaihinder van de productieactiviteiten zoveel mogelijk te beperken, komen de woningen boven de ateliers in achteruitbouw en komt er binnen in het huizenblok een akoestische luifel met groendak.

Twee pilootprojecten: sleutel-op-de-deurateliers en een innovatiecentrum

In haar beheersovereenkomst verbond citydev.brussels zich ertoe om te blijven experimenteren met nieuwe pistes. Daarom integreerde ze twee pilootinitiatieven in het project.

Voor het eerste initiatief worden er in het kmo-park drie sleutel-op-de-deurateliers beschikbaar gesteld aan starters uit de agrovoedingssector. Die plug-and-playateliers zijn vooraf uitgerust en gebruiksklaar. De agrovoedingssector heeft namelijk erg specifieke – én dure – behoeften. Jonge ondernemingen kunnen zich er dus voor een bepaalde tijd komen vestigen, om hun activiteit te beginnen zonder grote startinvestering.

citydev.brussels zorgt ook voor een innovatiepool die dient als incubator voor de huurders van de ateliers. Concreet is het een deelatelier waar machines kunnen worden gepoold, interacties worden bevorderd en innovatie wordt gestimuleerd. Het idee is om via op het ecosysteem van de Brusselse voedingssector de plek leven in te blazen met workshops, opleidingen en sensibiliseringssessies voor de kmo’s en omwonenden.

Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, stelt: “Anderlecht, citydev.brussels en de BGHM werken nu al een aantal jaar samen in verschillende wijken. De gemengde, meervoudige stad, die openstaat voor jongeren en verankerd is in de uitdagingen van de 21ste eeuw, is niet enkel een onderwerp voor academische congressen, maar komt ook terug in erg concrete projecten zoals CityCampus. Dat ligt vlak tegenover de CERIA-campus en dus midden in historische wijk Het Rad. CityCampus is dus een mijlpaal op weg naar Anderlecht als studentengemeente, die bovendien openstaat voor zowel bedrijven als gezinnen. Meer dan ooit neemt de gemeente het voortouw om die nieuwe dynamiek te trekken in Anderlecht: de verschillende overheden werken daarvoor hand in hand met privéactoren.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, voegt toe: “citydev.brussels kiest overtuigd voor gestapelde functies: productieactiviteiten met woningen erboven. Die verticale mix beoogt een intense, verrijkende stadsdynamiek voor de verschillende gebruikers van de site, die overeenstemt met de doelstellingen van de buurtstad waar alle stadsfuncties in symbiose leven.

Bieke Comer, voorzitster van de BGHM, verduidelijkt: “Dit project gaat zorgen voor sociale gemengdheid - een echte meerwaarde voor de wijk. De agrovoedingsateliers bevorderen het behoud van productieactiviteiten in de stad en zorgen ook voor banen. De nieuwe studentenwoningen en de sociale woningen voor de Anderlechtse Haard voldoen dan weer aan een reële vraag in het gewest.

Lotfi Mostefa, voorzitter van de Anderlechtse Haard: “Deze site heeft het potentieel om een bijzondere plek te worden omdat ze huurders met de meest uiteenlopende profielen samenbrengt: van studenten en sociale huurders tot innoverende kmo's. Ik weet dat we samen een unieke gemeenschap kunnen uitbouwen en nieuwe banden kunnen smeden.

CityCampus_Technische Fiche

PDF - 409 Kb
Decamps Barbara

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Sara Van den Eynde

Communications manager, SLRB-BGHM

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact