Persbericht - Zko-park Newton gaat de laatste bouwfase in

De bouw van het park voor zeer kleine ondernemingen op de site Newton van citydev.brussels gaat met rasse schreden vooruit. De bedrijven kunnen er in de eerste helft van 2019 hun intrek nemen. Het park zal zo’n 16 ateliers tellen en voornamelijk gericht zijn op ambachten, zoals siersmeed- of schrijnwerk.

De site Newton, tussen de Henri-Joseph Genessestraat, de Eiland Sint-Helenastraat en de Paapsemlaan in Anderlecht, vervolledigt binnenkort haar aanbod bedrijfsruimten met een nieuw park voor zeer kleine ondernemingen (zko’s). De bouw daarvan gaat met grote sprongen vooruit.

“Er zijn steeds meer zeer kleine ondernemingen in het Brussels gewest. Die zko’s trekken het aantal bedrijven in Brussel naar omhoog. In 2015 telden we 24.400 zko’s, in 2017 net geen 25.500. Om de bestaande zko’s te kunnen behouden en ervoor te zorgen dat er nieuwe bijkomen, is het onze rol om hun werkruimten op maat (grootte van het bedrijf, soort activiteiten ...) aan te bieden. Dankzij dit eerste zko-park kunnen we hun verwachtingen inlossen”, legt Brussels minister van Economie Didier Gosuin uit.

Met dit zko-park speelt citydev.brussels in op de enorme vraag naar ruimten van kleinere ondernemingen uit de ambachtensector. Heel wat zko’s hebben het immers moeilijk om voor hun activiteiten een nieuwe locatie in Brussel te vinden wegens de geluids-, geur- en verkeershinder die ze veroorzaken. De goederen en diensten die ze produceren en de jobs die ze opleveren, pleiten nochtans voor het behoud van dat soort ondernemingen in de stad. De site Newton is in dat opzicht ideaal gelegen: buiten woongebied en vlak bij de grote verkeersassen. Bovendien huisvest de site al een onlangs door citydev.brussels ingehuldigd kmo-park, dat snel volzet was. In de onmiddellijke omgeving zijn er heel wat bedrijven gevestigd, onder meer op de Industrielaan. De ondernemingen die hun intrek zullen nemen in het zko-park, zullen dus heel wat synergieën kunnen uitbouwen met de bestaande activiteiten.

“citydev.brussels is altijd op zoek naar nieuwe tools en werkmethodes om haar rol van stadsintegrator alsmaar beter te vervullen”, stelt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels. “Met dit zko-park willen we het voor ambachtslui mogelijk maken om hun knowhow in de praktijk om te zetten. Dat de bouw van het park sneller verloopt dan verwacht, is onder meer te danken aan de gebruikte design-and-buildopdracht. Het is uitstekend nieuws voor de toekomstige huurders, die nog vóór de commercialisering van het park op het appel waren.”

De opdracht van werken voor de bouw van het park werd gegund aan de combinatie van Houyoux Constructions, Atelier de l’Arbre d’Or, BSolutions en ASM Acoustics.

Het project beoogt de bouw van 16 ateliers met een oppervlakte tussen 141 en 175 m². De ateliers zullen voldoen aan de lage-energienorm en worden gebouwd met innoverende, duurzame materialen met een lage milieu-impact.

De ateliers worden casco geleverd. Zo kunnen de gebruikers ze zelf inrichten naar hun behoeften qua afwerking en technieken. Een van de grootste troeven van de ateliers is hun moduleerbaarheid. Ze kunnen niet enkel worden aangepast aan de activiteiten van de gebruiker, maar ook worden samengenomen of gescheiden naargelang van de behoeften en de evolutie van de onderneming.

 

 

Barbara Decamps

Communication Manager, Citydev.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact