Sint-Gillis, Mairesse Garden: een gerenoveerd bouwblok met een mix van woningen en openbare voorzieningen

Brussel, 3 juli 2024 – De gemeente Sint-Gillis en citydev.brussels hebben Mairesse Garden op de Munthofstraat ingehuldigd. In het kader van het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar renoveerden ze er een deel van een bouwblok voor inwoners van alle leeftijden. Het project omvat namelijk negen geconventioneerde woningen, een gemeentecrèche voor 28 kinderen, een knappe muurschildering en een volledig heraangelegd park, die allemaal bijdragen tot de opwaardering van de wijk.

© Serge Brison
© Serge Brison

 

Mix van woningen en openbare voorzieningen

De werken voor Mairesse Garden besloegen drie percelen. Waar vroeger de Renaultgarage was, staat nu een nieuw gebouw met zeven woningen en een crèche. De eengezinswoning is omgebouwd tot twee woningen. En het voormalige Coenenpark is heraangelegd en omgedoopt tot Joséphine Hortense Mairessepark.

citydev.brussels verkoopt de negen woningen aan kandidaat-kopers die voldoen aan haar aankoopvoorwaarden. Drie van de nieuwe appartementen zijn nulenergiewoningen. Alle appartementen zijn doorzonwoningen voor maximale lichtinval en natuurlijke ventilatie in de zomer.

Mairesse Garden is het eerste project dat citydev.brussels verkoopt via erfpachtformule. Dat houdt in dat citydev.brussels eigenaar blijft van de grond. De kopers betalen enkel de constructies en een jaarlijkse huur voor de grond.

In de gemeentelijke crèche kunnen binnenkort 28 kinderen terecht.

Het nieuwe Joséphine Hortense Mairessepark, midden in het bouwblok, omvat een heraangelegde groene ruimte van 900 m² en een speelplein voor kinderen (een klimmuur voor de allerkleinsten en klimtouwen). Het park is ook toegankelijker gemaakt: je geraakt er voortaan niet alleen in via de Coenenstraat, maar ook via de Munthofstraat. Daar is er een overdekte doorgang in de nieuwbouw.

Duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar

Mairesse Garden is het laatste project van het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar. Het is het sluitstuk van de herwaardering van het gebied tussen het Sint-Gillisvoorplein, met het nieuwe Marie Jansonplein, en de Munthofstraat, met de Hélène De Ruddertuin (Romestraat 11) en het Pierre Pauluspark en zijn boulodroom.

Een duurzaam wat? Duurzame wijkcontracten zijn actieplannen die het Brussels Gewest, een gemeente en de bewoners van een wijk sluiten om het leefomgeving in die wijk te verbeteren.

De prioriteiten die de inwoners en de gemeente in dit geval hadden bepaald voor het bouwblok, vinkt Mairesse Garden allemaal af. Een van de vereisten was dat het erfgoed werd behouden. De voorgevel van de eengezinswoning is bijvoorbeeld volledig behouden.

Mairesse Garden zet bovendien in op het milieu en het welzijn van de bewoners. Zo zijn er 17 fietsstaanplaatsen voor de nieuwe woningen en extensieve groendaken, en liggen er zonnepanelen op het dak.

Er is in totaal zo'n 7.100.000 euro geïnvesteerd in het project. citydev.brussels betaalt daar 4.500.000 euro van en de gemeente 2.600.000 euro.

© Serge Brison
© Serge Brison

Een mooie samenwerking tussen overheidsinstanties

De gemeente Sint-Gillis vertrouwde citydev.brussels in 2017 het bouwheerschap toe voor Mairesse Garden. Het college van Sint-Gillis vernoemde het nieuwe project naar Joséphine Hortense Mairesse, de eerste vrouwelijke leerkracht in de gemeente.

Voor de ambitieuze transformatie liet citydev.brussels zich bijstaan door architectenbureau Urban Platform en aannemer Louis De Waele Construction.

 

Kunst die de stad verfraait

In 2021 startte citydev.brussels de campagne ArtCity op en stapte zo mee in de opkomende beweging om steden te verfraaien met streetart. Via dat initiatief wil ze streetart integreren in haar vastgoedprojecten.

In Mairesse Garden maakte kunstenaar Dulk, via het kunstenaarscollectief All About Things, een fantastische, kleurrijke muurschildering. Het kunstwerk vrolijkt het openbare park op, tot groot jolijt van de kinderen van de nieuwe gemeentecrèche aan de overkant.

 

Met de inhuldiging van Mairesse Garden ronden we het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar af. Het project beantwoordt aan enkele belangrijke bekommernissen van onze inwoners: betaalbare publieke huisvesting, meer kinderopvang en een dichter groennetwerk in de gemeente”, vertelt Jean Spinette, burgemeester van Sint-Gillis.
We zijn blij dat we dit project samen met citydev.brussels hebben kunnen uitvoeren als onderdeel van een stadsvernieuwingsprogramma. Mairesse Garden toont aan dat we als gemeente een stuwende kracht zijn en dat we dankzij de samenwerking met citydev.brussels de impact van een wijkcontract kunnen vergroten. De buurtbewoners profiteren er namelijk ook van: zij krijgen betere wijkvoorzieningen, gezelligere openbare ruimten en betaalbare huisvesting”, zegt Willem Stevens, schepen voor Stadsvernieuwing.
We zijn opgetogen dat we deze opdracht samen met de gemeente Sint-Gillis tot een goed einde hebben kunnen brengen. Mairesse Garden is een kleiner project dat wel een grote impact heeft op de leefomgeving van de inwoners. Bovendien kunnen we er onze nieuwe erfpachtformule testen. Mairesse Garden is een groot succes en dat bewijst het nog maar eens: het is zeker zinvol dat lokale overheden bijkomende gedelegeerde opdrachten toevertrouwen aan citydev.brussels. Wij hebben er de vastgoedexpertise voor in huis. Door onze krachten te bundelen kunnen we nóg meer bereiken voor het gewest”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

 

Andy Januarius

Andy Januarius

citydev.brussels

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Kerncijfers

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met