Uitnodiging – 2 maart 2020, 14.30 uur – Inaugurele rede leerstoel BSI-citydev.brussels

‘Stedenbouw en architectuur in tijden van populisme’ door Alexander D’Hooghe

citydev.brussels en het Brussels Studies Institute organiseren samen de vijfde editie van de interuniversitaire leerstoel BSI-citydev.brussels. Voor iedereen die wil nadenken over en meewerken aan de stedelijke ontwikkeling van Brussel, biedt de leerstoel zoals elk jaar de geknipte kans.

Leerstoelhouder is dit jaar Alexander D'Hooghe. Hij is niet alleen medeoprichter van de Organization for Permanent Modernity (ORG), een denktank rond architectuur en stedenbouw met kantoren in Boston en Brussel, maar ook gastprofessor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Voor zijn analyses en opvattingen van de stad haalt hij inspiratie uit studies van sites over de hele wereld (New York, Shenzhen, Brussel, Oostende, Den Haag, Reykjavik, Zuid-Korea, delen van Rusland ...).

Zijn studiebureau ontwikkelt duurzame architectuur: de projecten bieden via eenvoudige oplossingen antwoorden op complexe vragen en eisen.  Het masterplan voor de wijk rond het Brusselse Abattoir, een reeks voorzieningen en openbare centra rond Brussel, en het plan voor de bescherming en ontwikkeling van de kuststreek tussen Frankrijk en Nederland zijn slechts een greep uit de recente en lopende projecten van ORG.

De inaugurele rede van de leerstoel draagt de titel ‘Stedenbouw en architectuur in tijden van populisme’ en vindt plaats in Bibliotheek Solvay op maandag 2 maart om 14.30 uur.

U komt toch ook?

Het volledige programma vindt u in de bijlage.

 

 

Programma Interuniversitaire leerstoel citydev.brussels-BSI_2020_NL.pdf

PDF - 5.6 Mb

Decamps Barbara

Communication Manager, citydev.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over citydev.brussels

Over citydev.brussels

citydev.brussels is een instelling van openbaar nut die instaat voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met vastgoedprojecten vervult deze Brusselse instelling 3 opdrachten.

Bij haar oprichting in 1974 kreeg citydev.brussels de opdracht om bedrijven naar het Brussels gewest te halen en ze daar te houden. Dat moet de economische ontwikkeling van het gewest bevorderen en jobs voor Brusselaars creëren. Concreet biedt citydev.brussels kwaliteitsvol bedrijfsvastgoed aan tegen interessante voorwaarden. In haar portefeuille zitten gebouwen van alle maten: zo kunnen bedrijven er terecht in hun verschillende ontwikkelingsfasen.

Sinds 1988 heeft citydev.brussels nog een andere opdracht: particulieren ertoe aansporen om in het Brussels gewest te komen wonen. Daarvoor bouwt ze, in samenwerking met de privésector, geconventioneerde woningen. Dat zijn nieuwbouwkoopwoningen voor mensen met een middeninkomen. Dankzij de 30 % subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan de instelling haar woningen tegen een lagere prijs verkopen.

Tot slot ontwikkelt citydev.brussels sinds de jaren 2000 ook gemengde projecten. Die complexe, ambitieuze projecten combineren diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, basisinfrastructuur (wegen, riolering ...), handelszaken, openbare ruimten, collectieve voorzieningen en alles wat het weefsel van een stad of wijk kan herstellen of er opnieuw dynamiek kan brengen.

Dankzij haar goede milieubeheer draagt citydev.brussels al sinds 2001 het label Ecodynamische Onderneming. Sinds 2007 voldoen alle nieuwe projecten van citydev.brussels aan de lage-energienorm, en sinds 2009 aan de passief- of zelfs nulenergienorm.

Kerncijfers







Contact